Fanilla.nl
7/12/17 | Posted in Reizen


Deze zomer ging ik op avontuur in de Baltische staten.
Eerder schreef ik al over Riga, vandaag is het tijd voor deel 2: Vilnius!


Na Riga stappen we op de Lux bus richting Vilnius. Aan boord is er tot onze grote verrassing gratis koffie (maakt mij blij) en iedereen kan gratis films kijken op een eigen schermpje (maakt de meneer naast mij héél blij). Op deze manier vliegen de vijf uur in de bus binnen no time voorbij.

Rond negen uur ‘s avonds rijden we in de stomende regen de hoofdstad van Litouwen binnen. Het eerste wat opvalt zijn de vele moderne gebouwen en grote bedrijven die we vanuit ons bedruppelde busraampje bekijken. Even later blijkt dat dit gedeelte van de stad ‘New Town’ heet en dat de stad ook een hele andere kant heeft. Maar goed, we nemen een taxi naar onze Airbnb, een studio in een wijk vol grauwe communistische flats. Het positieve is dat er er een hangmat in de studio hangt, dus wij zijn gelukkig!

eten en drinken vilnius

citytrip vilnius


Een mysterieuze maandagmorgen

Het is maandagmorgen als we voor het eerst op pad gaan om de stad te ontdekken. Het regent nog steeds een beetje en er is vrijwel niemand op straat. Hierdoor voelt het allemaal een beetje mysterieus, en we weten niet meteen wat we moeten denken van deze stad. Vilnius wordt ook wel het ‘Jeruzalem van het noorden’ genoemd, vanwege de smeltkroes van culturen. Dat zien we meteen terug in de architectuur: van Romeinse zuilen tot uitgedoste Spaanse kerken en van kitsch tot communismeflats: alles komt voorbij. We vinden het super vreemd en mega interessant tegelijk.

uzupis vilnius


Van hippietown tot hypermodern

Ze zijn hier duidelijk nog niet ingespeeld op toeristen, want elke keer als we onze bestelling doen in een koffietentje (ongeveer om het uur), beginnen de koffiemeisjes lief te blozen omdat ze opeens Engels moeten spreken. Iets meer gewend aan toeristen zijn ze al in de wijk Uzupis, een zelf uitgeroepen republiek midden in de hoofdstad. Daar staan dingen in de grondwet zoals ‘iedereen heeft het recht om te huilen’ en ‘een hond heeft het om recht een hond te zijn’. In deze wijk wonen alle hippies en kunstenaars tezamen, zoals je misschien al verwachtte.

Nadat we op de hoogte zijn gebracht van alle knettergekke regels van Uzupis pakken we de bus naar het fancy New Town, de plek waar we de stad binnen kwamen. Dit is letterlijk en figuurlijk de andere kant van de stad. De wijk is het best te omschrijven als de Upper West Side van Vilnius, met mega kantoren en shopping malls waar je u tegen zegt. Met de bus reis je trouwens als student voor €0,50 de hele stad door. Tot onze verbazing zien we in een van de bussen voorin een bordje waarop staat ‘verboden te roken’ en ’62 zitplaatsen’ (in het Nederlands!). Oude bussen die we in Nederland niet meer willen hebben, worden blijkbaar gewoon naar Litouwen gebracht en hergebruikt!

openbaar vervoer vilnius


Een stedentrip Vilnius is de op een na goedkoopste

Vilnius schijnt na Krakau dan ook de goedkoopste stad van Europa te zijn. Aan de rand van de stad zijn ze hard bezig om mee te doen met de rest van Europa, maar in het hart van de stad doet men nog niet mee. Gebouwen worden zelden gerenoveerd en dus ziet het straatbeeld er af en toe wat verloederd uit. Toch draagt dat eigenlijk alleen maar bij aan het mysterieuze en ongrijpbare karakter van deze stad. Als je een ontdekkingstocht wil op een plek met weinig toeristen, is een Vilnius je stad!

literatuurstraatje vilnius

tips stedentrip vilnius


Eten en drinken in Vilnius

     Koffie bij Crustum of Smicki Smack (liefste naam ooit toch voor een koffiebar!?)

–      Lunch bij Grey (lunch deal met soep, hoofdgerecht en toetje voor €4,95)

–      Litouws diner bij Snekutis (typisch Litouwse gerechten zijn bijvoorbeeld Kibinai en Cepelinas)

   Buitenlands diner bij Zatar. Heerlijk Marrokaans eten!

–    Gebakjes op elke hoek van de straat. (Echt. En alles is 1-2 euro. Het is de hemel.)

zatar vilnius

zatar vilnius


Zien en doen tijdens je stedentrip Vilnius

 

 KGB-museum. In dit museum kom je meer te weten over de oorlogen en de enorme gevolgen daarvan voor dit land. Ik wist niet dat Litouwen zo zwaar was getroffen door de oorlogen van de vorige eeuw! Beneden is de oude gevangenis nog te zien die in handen was van de Russen. Echt heel erg gruwelijk en indrukwekkend tegelijk.

 

 3 kruizen monument. De stad Vilnius ligt in een dal en is omringd door beboste heuvels. Bovenop een van de heuvels staan drie kruizen. Dit is een herdenkingsmonument waar je zelf in ongeveer twintig minuten naartoe kunt lopen.

bezienswaardigheden vilniusOeps, een iets te blije foto bij het monument…

 De wijk Užupis. Over deze wijk vertelde ik eerder al, het is die gekke republiek van kunstenaars midden in de stad. Hier kun je trouwens alle knotsgekke wetten van Užupis vinden!

 

 Het literatuurstraatje. Dit is een heel smal straatje midden in de binnenstad met gedichtjes en teksten aan de muren van schrijvers die allemaal iets te maken hebben met de Litouwse cultuur. Leuk om even doorheen te lopen.

 

 Het eindpunt van de Baltische keten.  In 1989 vormden twee miljoen Balten (!) een enorme menselijke ketting die dwars door de drie Baltische staten liep. Daarmee wilden zij onafhankelijkheid eisen. Op het eindpunt van die keten is een klein monumentje te vinden. Het is een tegeltje op het plein van de kathedraal.

Dat eerste woord spreek je uit als ‘hatsjoe’ en het betekent dankjewel. Lief he! Dat is meteen ook het enige woord Litouws dat ik spreek, helaas.

 

Wij vonden dit echt een toffe stad en ik kan een stedentrip Vilnius dan ook zeker aanbevelen. Deze stad was toch weer heel anders dan Riga! Zijn jullie al eens in de Baltische staten geweest?0 comments

Return to Top ▲Return to Top ▲