Fanilla.nl
23/11/17 | Posted in Reizen

Tot afgelopen zomer was mijn kennis over de Baltische staten beperkt tot wat vage ideeën over rijen communistische flats.

Omdat ik dit beeld wilde uitbreiden en stiekem best wel nieuwsgierig was, en de Belg ook, besloten we deze zomer af te reizen naar twee van de drie Baltische staten: Letland en Litouwen. We bezochten de hoofdsteden Riga en Vilnius en vandaag vertel ik je hoe het was in Riga!

stedentrip riga


Opgesloten op het vliegveld

Ons kleine avontuur begint op het vliegveld van Riga. Vol enthousiasme willen we het vliegveld verlaten, dus laten we ons paspoort zien aan de douane. Die lachen ons uit, want blijkbaar zijn we compleet de verkeerde kant opgelopen. Volgens mij is zoiets op Schiphol vrijwel onmogelijk, haha. We draaien ons om en kunnen vervolgens ook de echte uitgang niet vinden. Als we na een halfuur dan toch buiten zijn gekomen, begint alles langzaam goed te gaan. We vinden meteen onze bus en van de mensen om ons heen leren we hoe je ‘alsjeblieft’ zegt in het Lets. Helaas vergeten we het binnen een minuut weer, want het is ingewikkeld…


Een mengelmoes van mensen en stijlen

Vanuit ons hostel zijn we zo in het centrum en tijdens de dagen die volgen leren we Riga stukje bij beetje beter kennen. Het blijkt echt een mooie stad te zijn, met veel tot in de puntjes afgewerkte Jugendstil gebouwen en iets minder mooie gebouwen buiten het centrum (ahum). Het is een stad vol leuke straatjes met gezellige koffiebars en een immense hoeveelheid parken. Je ziet er een mengelmoes van gebouwen in verschillende stijlen en mensen uit verschillende landen. De bevolking van Letland namelijk is gemengd: zo’n 62% is Lets, 27% is Russisch en dan loopt er ook nog een gekke Belg met een Nederlands meisje aan z’n arm rond.


Knoedels, kool en klodders room

In Letland eten ze, net als in bijvoorbeeld Duitsland, veel vetrijk voedsel. Ze houden van aardappelknoedels, spek en pannenkoeken en gooien overal een lekkere klodder room overheen. Ook kool vinden ze heerlijk. Wij probeerden de pannenkoekjes (lekker, zowel hartig als zoet) en vonden dat we zeker kool moesten eten (waarom ook alweer?). We proefden ook een bordje borsjtsj, een gebonden soep van rode bieten met uiteraard een lekkere dikke klets room erin. Laten we het erop houden dat mijn buik dit reisje iets minder geslaagd vond.

valmiermuiza bier


Letse (apothekers)drankjes

Leuk aan Riga is dat er nog redelijk weinig toeristen rondlopen en dat je ruime keus hebt uit restaurantjes en bars. Als je eens een Lets biertje wil proberen zul je niet teleurgesteld worden door Valmiermuiza, een blond biertje dat zelfs door de Belg werd goedgekeurd. (Ons ezelsbruggetje om de naam te onthouden: er vallen mieren en muizen!). Een traditionele sterke drank is de Black Balsam, een mix van wodka en kruiden die oorspronkelijk door een apotheker werd ontwikkeld om mensen te genezen. Je hebt er tegenwoordig ook wat mildere varianten op, bijvoorbeeld met kers of bosvruchten.


De schade wordt ingehaald

Riga leent zich dus goed voor een stedentrip van een paar dagen. Je kunt eindeloos door de parken wandelen, door de straatjes slenteren, een koffietje drinken of een pannenkoek eten om op te warmen en vervolgens weer door te gaan. Toeristen kom je er wel tegen, maar nog in beperkte mate en vooral in grote omzeilbare groepen. Pas sinds 2014 kun je hier met de euro betalen en je merkt dat de stad dan ook in veel opzichten nog wat achterloopt. Toch wordt de schade snel ingehaald. Gebouwen worden opgeknapt, wijken worden omgetoverd tot hipster towns en toeristen zijn meer dan welkom.

jugendstil riga


Riga wordt ook wel het Parijs van het Oosten genoemd, en zou de komende jaren nog wel eens een stuk populairder kunnen worden.

 LEUKE KOFFIETENTJES IN RIGA

–     Miit: hier kun je terecht voor goede koffie, goddelijk caramel shortbread en vega(n) lunches

     Mon Amour: een schattig klein (Frans/Lets, ja echt) koffietentje midden in het centrum
 
cafe mon amour riga

Een heerlijk kitcherig koffietje bij Mon Amour

 

LETSE DRANKJES

 Black Balsam in de Black Magic bar (lees hier meer over dit ‘helende’ drankje)

– Het Letse biertje Valmiermuiža (iets met mieren en muizen)
 
black balsam cafe riga

In de ondergrondse Black Magic bar hebben ze een volledige apotheek nagebouwd waar ze o.a. Black Balsam serveren. Dat móesten we natuurlijk proberen.

 

UIT ETEN IN RIGA

– Lido: hier kun je de traditionele Letse keuken eens uitproberen. Je kunt zelf van het buffet kiezen wat je lekker lijkt (pannenkoekjes zijn sowieso een goed idee)

 

– Burga: dit is een heel leuk tentje midden in de Art Nouveau wijk, met heeerlijke burgers en pasta’s

 

– Ezitis Migla: een restaurant dat midden in het centrum ligt, in een klein sfeervol straatje vol restaurants en bars. Goedkoop eten en een leuke sfeer!


 

EEN STEDENTRIP RIGA: WAT IS ER TE ZIEN?

– De art nouveau / jugendstil wijk: hier vind je al die prachtig versierde gebouwen


– De centrale markt, één van de grootste levensmiddelenmarkten van Europa. Gelegen in vijf voormalige zeppelinhallen
 

central market riga

Vooral bosvruchten waren echt mega cheap op de centrale markt, omdat er super veel bos is in Letland. Ik kocht volgens mij een kwart kilo voor één euro! Sommige marktverkopers zijn trouwens echt totaal niet vriendelijk, dus wees voorbereid.

 

– De Russische vlooienmarkt. Wat een vreemde ervaring, rondlopen tussen gasmaskers uit de tweede wereldoorlog en mannen die noch Engels nog Lets, alleen Russisch spreken. Niet een plek waar je heel lang wil doorbrengen, maar wel vet om te zien.


– Die wijk Miera Iela, een opkomende wijk met veel leuke eettentjes. Skyscanner riep deze buurt uit tot een van de twintig meest hipsterige wijken ter wereld, dus opnieuw: wees voorbereid, haha.

 


– De vele parken rondom het centrum. Fijn om even uit te rusten!

 

– Mocht je de stad willen ontvluchten, dan kun je naar het strand gaan bij Jurmula. Ook een bezoekje aan het nabijgelegen dorp/stadje Sigulda is een aanrader. ‘s Winters kun je er skiën en tijdens de rest van het jaar bijvoorbeeld mooie wandelingen maken en… bobsleeën

 


 

Fun fact: de treinreis naar Sigulda heeft verschillende stops, waarvan de meeste volledig in het bos zijn, met in de verste verte geen gebouw te bekennen. Mensen stappen er de trein in met rieten mandjes vol zelf geplukte paddenstoelen. Ik vond het veel te schattig en wil de volgende keer ook meedoen.

 

Tijdens de busreis naar Vilnius merken we opnieuw dat alles buiten de grote stad nog íets minder ontwikkeld is… maar daarover de volgende keer meer.0 comments

Return to Top ▲Return to Top ▲