Fanilla.nl
12/2/18 | Posted in Reizen

Een dromerige blik op oneindig, een smile van hier tot in verweggistan. Als mijn hoofd er zo uitziet, kun je er je geld op inzetten dat ik een reisje aan het maken ben. Afgelopen maand was het eindelijk weer eens tijd voor een korte stedentrip. Deze keer landde het vliegtuig in Porto, waar we (Martijn en ik) niet veel meer deden dan wat rondslenteren en slurpen aan koffies en wijntjes. Oké, daarnaast heb ik ook een aantal tips voor je verzameld, mocht Porto nog op je lijstje staan. Hier komen ze!


1. Het gemeentehuis met de groene bomen

Als je de winterjassen even wegdenkt, zou je zo zeggen dat deze foto op een mooie zomerdag is gemaakt. Dat is niet waar, want om precies te zijn nam ik deze foto op 25 januari. Groene bomen, blauwe lucht… een goed begin van een winters stedentripje. Het gemeentehuis is verder trouwens niet heel spannend.

 

2. Mercado do Bolhão

Toen ik de markt van Bolhão binnenliep, voelde het heel even alsof ik terug was op de markt van Ubud (Bali). Achteraf snap ik dat niet zo goed, want op die markt kon je nauwelijks bewegen, laat staan ademhalen, en hier was dat geen probleem. Misschien had het iets te maken met de staat van de markt, alsof ‘ie in geen jaren was onderhouden. Maar om eerlijk te zijn vond ik de crappiness van deze markt stiekem wel leuk. Ik kocht er als übertoerist zelfs nog een portemonneetje van kurk. Je kunt er ook terecht voor veel vers fruit en groente (zie de foto) of om iets te eten.

 

3. (Eten en drinken in) de studentenbuurt

Wil je echt goedkoop ergens gaan eten, dan moet je in de studentenbuurt zijn. Daar vind je super veel leuke restaurantjes! Zo aten we bij Comme Ça een salade en hoofdgerecht voor €5. Na het eten krijg je meestal nog een mokersterke Portugese espresso die je in één keer achterover moet werken, wil je je daarna nog een mens voelen.

 

4. De trappen van Harry Potter

Wist je dat J.K. Rowling in Porto heeft gewoond? Ze gaf er Engelse lessen en kwam vaak in deze boekenwinkel, Livraria Lello. Naar het schijnt hebben deze trappen model gestaan voor de trappen op Zweinstein. Je kunt je vast voorstellen dat de hele wereld daarom deze boekenwinkel wil zien. Inmiddels moet je een kaartje kopen om de winkel binnen te mogen. Dat kost €4, die je vervolgens wel als kortingsvoucher kunt gebruiken. Staat er een rij voor de winkel, dan zou ik er niet in gaan staan. Maar kun je zo doorlopen, dan is het wel tof om eens te zien! Deze foto was uiteraard een lucky shot, meestal ziet de trap zwart van de mensen.

 

5. Porto proeven bij Croft

Porto was natuurlijk geen Porto zonder Porto (hehe), en bij een stedentripje naar deze stad hoort dus eigenlijk ook een portproeverij. Wij kozen voor de wijnkelders van Croft, die liggen bovenaan een berg met een mooi uitzicht. Voor €10 krijg je drie verschillende portjes en een rondleiding van een kwartier. (Die rondleiding kun je dan mooi gebruiken als excuus, zodat mensen niet denken dat je een alcoholist bent. Oke, grapje, het was echt wel interessant.)

 

6. Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia is de naam van het gebied aan de overkant van de Douro. Aan deze kant van het water is het een stuk rustiger, mensen komen hier vooral om een van de porthuizen te bezoeken. Toch is het ook de moeite waard om er eens wat langer rond te wandelen, al is het maar vanwege de mooie uitzichten op het water. Of om nieuwe LinkedIn profielfoto’s te maken…

 

7. De kronkelbomen

Dit is een super random tip, maar ik wilde vooral graag deze foto delen. Coole bomen hè? Mocht je nu denken van hee, die wil ik zien; ze staan tegenover het fotografiemuseum (waar hele lugubere foto’s te zien zijn, wij waren geen fan).

 

8. De tuinen van het Kristalpaleis

In Porto zijn veel kleine parkjes, maar ook een aantal grotere. Een voorbeeld daarvan zijn de Jardins do Palacio de Cristal (de tuinen van het Kristalpaleis). Hou je niet van vogels, ga er dan niet heen, want je ontkomt er niet aan. Ze proberen:

a. De show te stelen tijdens je selfie (zie de foto hierboven)
b. Je eten te jatten (met name de pauwen zijn happig)

Maar hee, leuk om doorheen te wandelen!

 

9. De kleine straatjes in het centrum

Ik denk niet dat er ooit een reisverslagje van mij online zal komen waarin ik niet praat over kleine straatjes. Ik hou er zo van! Vooral op reis heb ik de neiging om alle straatjes in te gaan die er leuk uitzien, en soms vind je dan echt de leukste plekken.

 

10. Het indrukwekkende station

Als je door het centrum loopt, spring dan zeker even het station binnen. Het is er heel klein, ik denk dat er niet meer dan zes sporen zijn. Desondanks zijn ze volledig losgegaan met de versiering!

 

11. Pasteis en pestiscarias

Hét Portugese gebakje, Pasteis de Nata, heb ik even vaak gegeten als het aantal dagen dat we in Porto waren. Oeps, het is gewoon… een heel erg geslaagd gebakje. Naast pasteis zijn ook petiscarias iets typisch Portugees. Dat zijn restaurantjes waar je kleine hapjes kunt eten, vergelijkbaar met de Spaanse tapas. Deze foto rechts is eigenlijk niet representatief, want ik maakte ‘m in een heel klein restaurantje van een Argentijns stel. Maar hé, het gaat om het idee. Het restaurantje heet trouwens El Argento en is echt een aanrader!

 

12. De brug by night

De Luis I brug is misschien wel de bekendste highlight van Porto. Dat snap ik ook wel, vooral ‘s avonds is het op en rondom de brug zó mooi. Langs het water zijn allemaal restaurantjes en alles is super mooi verlicht. De brug lijkt een beetje op de Eiffeltoren, hè? Wel, hij is ontworpen door Eiffel himself!

De dag dat we terugvlogen moest ik echt naar het vliegveld worden gesleurd, ik wilde nog niet terug. Porto was zo fijn! In vergelijking tot Lissabon is het in Porto allemaal wat kleiner, wat minder toeristisch en wat meer ‘echt’ Portugal. Als je wat langer blijft kun je trouwens ook een uitstapje maken naar de zee, maar dat is voor de volgende keer…

 

Zijn jullie al eens in Porto geweest en missen er nog leuke plekken?

Vul mijn lijstje gerust aan in de comments!2 comments


    (February 13, 2018)

    ooohh nu ben ik jaloers…


    Biblogtecarios

    (February 27, 2018)

    Thank you for the great money-saving list.


Return to Top ▲Return to Top ▲