Fanilla.nl
23/11/15 | Posted in Reizen

nyhavn

Hoi mensen die dit lezen en dus, hoi leuke mensen! Zoals jullie weten gaat mijn hart sneller kloppen van super kort-maar-krachtige reisjes naar mooie Europese steden… zo ging ik eerder dit jaar al naar Rome, Praag, Wenen, Boedapest en Londen en nu was het tijd voor Kopenhagen.

 

In de buurt van Kopenhagen studeert namelijk een leuk meisje dat toevallig een vriendin van mij is. En die moest ik natuurlijk opzoeken! Ik neem jullie mee op mijn reis naar Meike.


brownies

Het is een koude novemberdag, zo’n dag waar geen sjaal tegenop kan. Daarom beginnen we dag één in Torvehallerne. Dit is een overdekte food market in het centrum van de stad waar de lokale specialiteiten, met name het typisch Deense Smørrebrød, je om de oren vliegen. Maar als het ochtend is en je hebt net je ontbijt op, zoals wij, dan kun je er ook terecht voor een kopje koffie.
 

Voor een cappuccino tellen we omgerekend vier euro voor neer, een koopje! We mijmeren een tijdje over het leven en trotseren dan toch de kou maar weer…
 

park kopenhagen

…op naar de botanische tuinen. Deze ‘tuinen’ zijn het beste te omschrijven als een enorm park waar alle bomen en planten een zeer ingewikkelde naam hebben en waar we een soort vlinderkas induiken waar je niet kunt ademen (maar het is er wel warm).
 

park kopenhagen

Dit is de maronus robustus. Grapje dat heb ik net verzonnen.
 

park kopenhagen

Zeer educatief!
 

nyhavn

Daarna besluiten we ons vrijwillig in te sluiten tussen de toeristen. Dit omdat ik Nyhavn graag in het echt wil zien, de haven waar je aan denkt als je aan Kopenhagen denkt (toch?) Fun fact: aan deze haven woonde ooit dé man van Roodkapje en Doornroosje. Hans Christian Andersen!
 

kopenhagen warenhuis

Daarna lopen we langs dit mooie grote warenhuis, waar we niet in gaan. We gaan namelijk kleren shoppen! In de BikBok vind ik eindelijk de trui-jurk waar ik al zo lang naar op zoek was.
 

food market copenhagen

We sluiten de dag af waar we hem begonnen, in een food market. Dit keer is het een andere en volgens Meike moeten we ‘even tien minuutjes lopen’ om er te komen. Na iets meer dan het driedubbele daarvan en meerdere Denen die nog nooit van Papirøen (Paper Island) hebben gehoord, komen we tóch aan bij de markt. Ik begon bijna aan het bestaan ervan te twijfelen.
 

We eten er super lekker Colombiaans eten en zoete aardappelpatatjes. Daarna gaan we nog naar Cristiania, het ‘dorpje’ in de stad waar geen politie komt en waar de mensen gekke dingen roken en snoepen. Heel spannend was dat! (niet, want super toeristisch)
 

roskilde haven

roskilde haven

De volgende dag komen we bij van onze avonturen (we waren namelijk ook nog op een Erasmus feestje beland) en doen we een rondje Roskilde, waar Meike studeert. Dit stadje is de voormalige hoofdstad van Denemarken en heeft onder andere een hele mooie haven. Het weer is perfect en dus maken we – heel burgerlijk – een wandeling.
 

roskilde

En daarna doen we – mogelijk nog burgerlijker – een potje scrabble. Met Deense letters voor de extra uitdaging.
 

roskilde

Roskilde fun fact: in dit stadje staat een enorme kerk waarin alle oude koningen en koninginnen van Denemarken begraven liggen. Het graf voor de huidige koningin is ook al aanwezig!!
 

begraafplaats Hans Christian Andersen

Op de laatste ochtend gaan we terug naar Kopenhagen waar we een bezoek brengen aan de hipsterwijken van de stad. Ik had dit niet zien aankomen, maar Kopenhagen is echt koning onder de hipsters. Oude vleesfabrieken zijn tegenwoordig de place to be voor Deense jongens en meisjes, die standaard een knotje in hun haar hebben en een mandje op hun fiets.
 

pap kopenhagen

Naast omgebouwde vleesfabrieken zijn er in de stad ook ontelbare koffie, lunch en avondeten tentjes met hoog hipstergehalte. Zo aten we de eerste avond in een soort boekenwinkel en sloten we het weekend af met een lekker bordje speltpap bij Grød. Mijn hipsterhart smolt.
 

kopenhagen citytrip
 

En dat was het alweer voor mijn backpack en mij. Nog één fun fact dan: op de avond dat ik kwam was het een soort ‘kerst-introductie-dag’ (jep, begin november) waarop alle Denen dronken in kerstpakjes over straat renden en waarop het ‘kerstbier’ voor het eerst op de tap stond.
 

Denen zijn malle mensen.6 comments

  itske

  (November 24, 2015)

  Heel erg leuk!! En die foto van meike met scrabble is mooi!  (November 24, 2015)

  Wat leuk geschreven!! Kopenhagen is één van de steden waar ik heel graag nog eens heen wil… Ben er super benieuwd naar. Leuk om jouw verhalen te lezen!:)  (November 24, 2015)

  Kopenhagen lijkt me zo fantastisch. Jouw beschrijvingen maken het nog fantastischer.


  Anke

  (November 24, 2015)

  Mooie foto’s!!! Nog steeds de Nikon haha? En eens met Itske, hele mooie foto van Meike!  (November 29, 2015)

  Hahaha wat leuk geschreven! Kopenhagen ziet eruit als een mooie stad, ik wil er graag nog eens naartoe gaan!  (December 12, 2015)

  Gotta love scrabble. Nu ik dit zie weet ik nog beter dat ik echt echt echt een keer naar Kopenhagen wil. Ben je van plan om vaker te gaan?


Return to Top ▲Return to Top ▲