Fanilla.nl
14/5/15 | Posted in Reizen

Foto: What’s Gaby Cooking

 

Heel veel zon. Ladingen tapas en liters sangría.
Mooie mensen, mooie gebouwen. En nog meer zon.

 

Zwoegend in de bieb lijkt dat beeld op dit moment mijlenver van me af te staan, maar over minder dan een jaar is het werkelijkheid: ik woon dan namelijk in het Zuid-Spaanse Granada! Daar ga ik van februari tot juli een aantal psychologievakken volgen.

 

En oja, die vakken zijn in het Spaans.

De boeken ook.

De mensen trouwens ook.

 

En dat geeft me best de bibbers. Soms word ik wakker en vraag ik me af wat me eigenlijk bezielt, wat ik nou eigenlijk van plan ben. Maar over het algemeen vind ik mijn plan wel cool. Op dit moment ben ik dan ook druk bezig met heel hard Spaans leren – vanaf nul. Inmiddels ben ik geloof ik goed op weg en het leek me leuk om mijn tips voor het leren van een vreemde taal met jullie te delen.


alhambra doors

Foto: Hereness Thereness

 

1. Maak een begin met Duolingo

Mijn eerste stap was het aanmaken van een account bij Duolingo. Dit is een online programma (en app) waarmee je stap voor stap een nieuwe taal kunt leren. Aan het eind van alle lessen heb je een redelijke woordenschat en kennis van de grammatica. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld vrienden toevoegen en punten verdienen waardoor het leuk blijft om te doen.

 

2. Breng je kennis in praktijk op Italki

Als je een beetje op weg bent, is het natuurlijk leuk om te kijken of je ook daadwerkelijk iets kunt. En daar is geen betere manier voor dan met moedertaalsprekers te praten! Op Italki kun je deze mensen opzoeken en een chat beginnen. Op dit moment stuur ik bijvoorbeeld berichtjes met iemand uit Granada die Nederlands leert, zodat we elkaar kunnen helpen.
 

Foto: Jebulon

 

3. Hou je notitieboekje bij de hand

Vooral als je contact hebt met ‘natives’ kom je waarschijnlijk veel woorden tegen die je nog niet kent. Deze woorden vergeet je snel weer als je ze alleen opzoekt, dus is het een idee om ze op te schrijven. Dat kan natuurlijk in een notitieboekje, maar je kunt ook een notitie aanmaken op je bureaublad, wat ik zelf heel fijn vind werken. Ik zet deze woorden dan vervolgens in Teach2000 om ze later nog een paar keer te overhoren.

 

4. Meld je aan voor een conversatiecursus

Het engste vond ik om daadwerkelijk Spaans te gaan spreken. Om over die barrière heen te komen besloot ik me aan te melden voor een Spaanse conversatiecursus. Mijn docente kan geen Nederlands en dus móeten we wel Spaans spreken. Kapot eng, maar super leerzaam!

 

5. Meld je aan bij de Facebookgroep van Erasmus in jouw stad.

Zo kun je in contact komen met Erasmus-studenten uit de stad waar jij heen gaat en alvast een beetje wennen aan het accent in die stad.

 

beste uitzicht granada

Foto: Gregorio Pula Bailón

 

6. Ga naar een talencafé

In veel steden in Nederland heb je tegenwoordig cafés die af en toe worden omgetoverd tot talencafé. Je kunt er dan spreken met mensen uit allerlei verschillende landen die Nederlands willen leren. Samen met twee cursus-genootjes (haha ik weet geen beter woord) gaan we hierheen als we… iets meer lesjes hebben gehad.

 

7. En kijk veeel series

Het belangrijkste is natuurlijk dat je het leuk vind om een nieuwe taal te leren. Een manier waardoor je nauwelijks doorhebt dat je dit doet is door series te kijken. Zo keek ik bijvoorbeeld veel afleveringen van New Girl eerst met Spaanse ondertiteling en daarna nog een keer in het Spaans nagesynchroniseerd. Hierdoor leer je veel uitdrukkingen en zinsconstructies. Interviews en films werken natuurlijk ook!

 

granada marokkaanse invloeden

Foto: Øyvind Holmstad

 

Waah, ik weet niet of jullie iets aan deze tips hebben maar ik wilde ze graag delen omdat ik zo enthousiast ben. Ik heb een soort van vreemde passie voor Spaans die ik niet echt kan plaatsen. Maar misschien hoeft dat ook niet; in ieder geval maakt het dat ik elke dag met veel plezier een beetje meer leer.

 

Zijn er onder jullie nog mensen die volgend jaar ook in het buitenland gaan studeren? Of heb je dit misschien al gedaan? Ik hoor er heel graag meer over!

 14 comments


  (May 14, 2015)

  Wow, supertof dat je naar Granada gaat! Ik heb er nu stiekem een beetje spijt van dat ik niet naar het buitenland ga. Maar gelukkig kan ik altijd nog een tweede taal leren, dankjewel voor de tips 🙂  (May 14, 2015)

  Hoe tof! Lijkt me wel een enorme uitdaging ja, poeh. Maar het zal de moeite vast waard zijn! Duolingo is echt geweldig trouwens, ben er nu Frans mee aan het leren 🙂  (May 14, 2015)

  Spannend! Ik ben niet in het buitenland gaan studeren, maar liep wel stage in Suriname. En ook al spraken ze ‘gewoon’ Nederlands, toch was er ook vaak een soort taalbarrière. `
  En even off topic: ik ben op citytrip in Utrecht (helemaal vanuit België) en daarnet zag ik je fietsen in de Biltstraat! 😀  (May 15, 2015)

  Super tof! Wat heb je er voor stage gedaan? En haha wat vreemd, maar grappig! 🙂 Vind je het leuk in het verre Utrecht?  (May 17, 2015)

  Ik heb er twee maanden meegedraaid op de redactie van een plaatselijke krant. En ik vond Utrecht heel leuk! Echt een stad naar mijn hart!  (May 14, 2015)

  Oeh wat leuk! Ik vind Spaans ook een zo’n mooie taal 🙂  (May 14, 2015)

  * zonder dat ‘een’ 😉  (May 15, 2015)

  Wat gaaf! Granada lijkt me heel leuk! Succes met de taal leren 🙂  (May 18, 2015)

  Super leuk! Succes met Spaans leren en alvast heel veel plezier!  (May 19, 2015)

  Aah wat tof! Ik zit nu een jaar voor mijn studie in Málaga en mijn tijd hier ziet er alweer bijna op (nog 6 weken en dan ga ik weer naar huis). Mocht je nog vragen hebben over Spanje dan mag je ze stellen! Alvast heel veel plezier maar dat moet vast wel lukken 😀  (May 21, 2015)

  Wat spannend en leuk zeg! 😀


  Sanne-Roos

  (July 15, 2015)

  Knap dat je zo’n passie hebt! ik zou echt niet die discipline hebben om zomaar spaans te leren! maar cool man!
  ik ga je wel missen dat half jaar hoor 🙁 Of ik kom je gewoon bezoeken!  (May 16, 2017)

  Leuk artikel! Goede voorbereiding, benieuwd hoe je spaans nu is.  (July 12, 2017)

  Erg leuk artikel! Wij werken ook vooral met ‘Taal Buddies’ en merken dat dit goed werkt.


Return to Top ▲Return to Top ▲