Fanilla.nl
4/5/15 | Posted in Reizen

Vorige maand was ik twee dagen in Rome. Was dat te kort? Absoluut. Maar was het de moeite waard? JA, want Rome is zo’n belachelijk mooie stad dat ik er iedere seconde van heb genoten. Ik zocht een vriend op die hier een jaar studeert en zag de stad als semi-toerist. Bij deze een verslagje!


DONDERDAG


16:30 Ik ben geland en gebust naar het hoofdstation. Omdat ik vroeg ben slenter ik wat rond. Terwijl ik alle selfiestickverkopers ontwijk en zo’n vijftig verschillende bussen passeer besef ik dat ik dat ik echt weer terug ben in deze stad. Drie jaar geleden was ik er voor het eerst en keek ik mijn ogen uit. Al snel voel ik weer dezelfde sfeer als toen.


20:00 –
Inmiddels heb ik Elliott gevonden, z’n huis bekeken en nu zitten we in de bus naar het centrum van de stad. Vanaf daar zullen we naar de wijk Trastevere lopen, waar het barst van de kleine restaurantjes en café’s. Sommige zijn verstopt in kleine steegjes; de ingang kun je soms nauwelijks vinden. Uiteindelijk strijken we ergens neer waar het iets te toeristisch blijkt te zijn, maar waar het eten wel lekker is. Wat zeg ik? Héél lekker… vooral de tiramisu. Mjomnjom.
 

23:00 – Inmiddels is het donker en lopen we langs de Tiber naar de Sint-Pieter, die je van veraf al kunt zien door de verlichting. Straks een foto! Daarna pakken we de bus naar ‘huis’.

 

VRIJDAG


10:00 – Tijd voor ontbijt: een roereitje met extreem veel olijfolie (maar toch leuk gemaakt). Op dat moment weet ik het nog niet, maar we gaan vandaag een niet te onderschatten aantal kilometers lopen. Te voet bekijken we – voor mijn gevoel – de hele stad. Veel herken ik, maar er zijn ook een aantal verrassingen…

 


… zoals het park bij villa Borghese, dat enorm blijkt te zijn…

 


… en zo mooi!

 

13:00 – De camera om mijn nek is zo groot dat ik meteen ontmaskerd word als toerist, dus ik besluit van de gelegenheid gebruik te maken en een paar van dit soort typische foto’s te maken. Alles is nog net zo mooi als ik het me herinnerde. Nee, mooier.

 

14:00 Zoveel kleur! Ik word er gelukkig van. Net als van dit ijsje, dat ik fotogeniek probeerde te maken. Je begrijpt dat die poging helaas is mislukt.

 

15:00 Na onze heftige wandeling belanden we in een parkje in Trastevere, waar we onze lunch, bestaande uit fruit en een stuk pizza, opeten. Ook rusten we even uit in de zon.

 

17:30 Alweer een toerist-ontmasker-moment: na half 11 blijk je geen koffie met melk meer te ‘mogen’ bestellen. Misschien moet ik het maar accepteren: ik ben toch echt een toerist. Ik heb de koffie schaamteloos opgedronken.

 

En toen werd het weer donker… en begon de stad er zo uit te zien. Deze foto’s maakte ik de avond ervoor.
 

21:00 – Uit eten! Alweer, wat een luxe. Ik ben er maar twee avonden en dus hebben we besloten dat het wel kan. Na het eten is er een Erasmus-huisfeestje van iemand die jarig is. Van tevoren verzamelen we bij iemand die ons dit zeldzaam ranzig-vadsige drankje voorschotelt: prosecco met meloncello… het was geen succes. Maar het feestje was leuk!

 

ZATERDAG


9:00 – Het is alweer tijd om naar huis te gaan… sterker nog, ik zit al in de bus naar het vliegveld. Met een brak maar blij hoofd vol indrukken. Ik heb ik het gevoel dat ik, ondanks de korte tijd, toch heel veel heb kunnen zien en doen. Ook heb ik interessante kennis over Rome vergaard die ik graag wil delen.
 

1. Wees op je hoede op het zebrapad: dit houdt in dat je gewoon moet oversteken, ook al komt er een auto aan. Dat doen ze hier allemaal, het liefst met een licht arrogante blik. Ze weten namelijk dat de auto’s toch wel stoppen (tenminste, dat hoop je dan). Kijk je schuchter om je heen, dan wordt je keihard gestraft en sta je zo tien minuten te wachten.
 

2. Heb je haast? Zet een zware stem op en zeg ‘permesso’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘toestemming’ en ik kan je vertellen, succes gegarandeerd: iedereen zal opzij gaan.
 

3.  Huur een segway in het park bij Villa Borghese en ga in de diner tram met jazzmuziek (!), als je meer tijd hebt. Dit ga ik zelf de volgende keer ook doen.

 


 

Aah, Rome is zo verpletterend. Zo adembenemend dat je steeds weer je ogen uitkijkt. Zo indrukwekkend dat je op een gegeven moment went aan het feit dat álles versierd is, waardoor Nederland een teleurstelling is bij terugkomst. Rome, ik denk dat je één van mijn lievelingssteden bent. Tot snel!5 comments


  (May 5, 2015)

  Wauw, wat fijn dat je in Rome was! En je hebt ook nog een heleboel gedaan in die korte tijd haha. Die permesso-tip had ik in Venetië uit moeten proberen, dan was ik tenminste niet over iedereen gestruikeld bij het San Marcoplein..  (May 5, 2015)

  Ohh ik wil zo graag nog naar Rome! Staat echt bovenaan mijn lijst. Heb zelfs al zo’n reisgidsje in huis haha! En nu wil ik helemaal graag!


  Inge

  (May 5, 2015)

  Sinds ik vorige zomer voor het eerst in Italië was wil ik er echt nog meer van zien. Rome lijkt me supermooi en ik zou er graag eens heengaan.


  itske

  (May 6, 2015)

  Wat een super leuk verslag marieke!  (May 8, 2015)

  Superleuk om te zien! Een vriendin van mij gaat volgend jaar ook een jaar in Rome studeren dus ik denkkk dat ik tegen die tijd ook een keer zo’n verslagje plaats, haha 😉


Return to Top ▲Return to Top ▲