Fanilla.nl
5/3/17 | Posted in Inspiratie, Persoonlijk

tussenjaar lessenIllustratie (bewerkt): JessicaIllustration

 

Zoals jullie misschien weten heb ik dit jaar gekozen voor het beroemde – en beruchte – tussenjaar. Een jaar tussen mijn bachelor en master om te reizen en om even rustig na te denken over wat ik wil. Inmiddels ben ik ongeveer op de helft van het jaar en het leek me leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Deels om het van me af te schrijven en deels om anderen misschien te kunnen helpen.

Grootse plannen

‘Ik ga naar Zuid-Amerika’, riep ik al een jaar of drie, vier. Eerst wilde ik er naartoe naar de middelbare school, maar uiteindelijk koos ik er toen voor om meteen te gaan studeren. ‘Dan ga ik na m’n bachelor zéker’, dacht ik vervolgens. Dat is nu, en ik zit in Utrecht. Ergens tussen vorig jaar juni en augustus heb ik mijn droom om door Zuid-Amerika te reizen nog verder moeten uitstellen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik voor zo’n reis op dit moment echt geen geld heb.

 

De vriendinnen waar ik mee zou reizen zijn begin februari vertrokken en ik kon niet met ze mee. Nu klinkt dat een beetje dramatisch, maar zo voelde het eigenlijk soms ook, de afgelopen maanden. Met welgeteld 0 euro op mijn spaarrekening (met dank aan mijn semester in Spanje), was ik al blij als ik ‘s avonds een bord eten op schoot had.

 

Illustratie: Inspirational Quotes Gazette

 

Dan ga je toch werken?

Ha. Werken. Ik doe niks anders… Eerst hoopte ik een fulltime baan te vinden en relevante werkervaring op te doen, maar dat wilde niet lukken. ‘Jammer joh, je zit in ronde 3 maar we heffen per direct de baan op’, hoorde ik dan (echt). Of, ook veelgehoord, ‘we kiezen toch liever iemand met meer ervaring’. Omdat ik er bewust voor heb gekozen om geen klantenservice baantje te nemen (niks voor mij) heb ik nu allemaal kleine baantjes waarmee ik mijn geld bij elkaar sprokkel. Omdat ik 21 ben verdien ik niet veel; net genoeg om m’n huur, verzekeringen, eten en reiskosten te betalen.

 

 Foto: Not On The Highstreet

Wat maakt me wel blij?

Goed, het tussenjaar verloopt niet helemaal zoals gepland, maar ik merk wel dat het me veel andere dingen brengt, zoals zeeën van tijd om na te denken. Over wat ik wil, wat me blij maakt en waar ik mijn energie uit haal. De eerste maanden was ik vaak moe na het werken en dan plofte ik heerlijk op bed met een serie en een kop thee. Toch merkte ik na een tijdje dat ik hier niet gelukkig van werd. Wat er gebeurde was dat de inspiratie langzaam uit me weg sijpelde en dat ik een soort werkrobotje werd.

 

In 2017 heb ik me voorgenomen om actief op zoek te gaan naar dingen die me blij maken. Ik heb gemerkt dat er een aantal dingen centraal staan in mijn geluk, * hou je hart vast voor een spirituele verklaring * : liefde, rust en inspiratie. Vandaag wil ik één van deze punten uitlichten, de volgende twee komen later. Ik zal uitleggen waarom inspiratie voor mij zo belangrijk is en een paar tips geven om geïnspireerd te blijven, mocht je in een soortgelijke situatie zitten.

 

De invloed van inspiratie op mij

Ik ben een beetje een dromer en kan me echt verliezen in alle ideeën die ik heb. En dat is heerlijk! De inspiratie is een tijdje weggeweest, zoals jullie wel gemerkt zullen hebben hier. Het werkte als een soort cirkeltje: ik was niet geïnspireerd, dus ik schreef niet en droomde niet, waardoor ik nog minder geïnspireerd raakte. Sinds ik actief op zoek ben naar datgene wat mij inspireert en blij maakt is  ‘ie er opeens weer: dat vonkje inspiratie dat wat mij betreft een groot vuur mag worden.

 

Toen ik in Spanje woonde moest ik een keer een presentatie geven over… mezelf. Ik moest een schoenendoos vullen met dingen die mij kenmerken en daarbij moest ik dan een verhaal vertellen. Achteraf mochten mijn klasgenoten briefjes achterlaten in de doos. Dit is er ééntje die me is bijgebleven. Vrij vertaald: ‘Ze is een dromer die nooit stil zit. Het is zo iemand die het waard is om te volgen‘. Een groot compliment en ik vond hem wel bij dit artikel passen. Zelf geïnspireerd zijn én anderen inspireren, dat is echt mijn streven in het leven, haha.

 

Hoe blijf je geïnspireerd?

Ik heb gemerkt dat er voor mij bepaalde dingen of handelingen zijn die voor inspiratie zorgen. Hieronder deel ik vier algemene tips.

 

 

1. Ga zoek naar ‘jouw’ mensen

En daarmee bedoel ik: omring je met mensen die jou je beter laten voelen. Voor mij werkt het om met mensen te praten die zelf mega positief en geïnspireerd zijn, dat neem ik automatisch een beetje over. Ook op internet kun je natuurlijk kiezen welke mensen je wil volgen. Ik word op dit moment blij van mensen als Zoë en Sonja.

 

 

positieve mensen
 

Haha. True. Illustratie: Caring Canary

 

 

2. Doe wél wat je leuk vindt

Als je je niet zo geïnspireerd voelt heb je misschien, net als ik, de neiging om de dingen die je het liefste doet even niet te doen. Zelf bedacht ik me rond december dat ik de voorafgaande maanden zó weinig had geschreven, gezongen en gebakken, en van Portugees leren was ook niet veel terecht gekomen. En dat is zo zonde, want juist daarvan word ik blij! Ook al hebben de dingen die je leuk vindt om te doen misschien niet meteen een praktisch nut, jij wordt er blij van en dus moet je het gewoon doen. Het is een beetje een open deur, maar ik heb er een halfjaar over gedaan om dit in te zien dus cut me some slack haha.

 

 

3. Stel kleine doelen

Oké, die reis naar Zuid-Amerika zit er nog even niet in. Maar dat betekent niet dat ik bijvoorbeeld geen mooie tripjes kan maken in Europa. Zo had ik in januari net genoeg geld gespaard om even terug te kunnen naar Granada en dat was fantastisch. Het feit dat ik vrij ben om zoiets te doen en nergens aan vast zit is eigenlijk echt heel fijn! Zelfs als ik per week of per dag iets heel kleins zoek om naar uit te kijken merk ik dat ik me in het algemeen veel vrolijker en meer geïnspireerd voel.

 

 

4. Zoek een andere omgeving op

Die omgeving kan een vreemd land zijn, maar ook net zo goed een park in de buurt, de bank van een vriendin, of vul maar in. Het kan zo goed werken om eens andere dingen te zien en andere geluiden te horen… voor je het weet is je inspiratie terug!

 

 

Nieuwe ideeën voor verhalen en nieuwe toekomstdromen zorgen ervoor dat ik tijdens dit tussenjaar weer vol energie zit. Actief op zoek gaan naar inspiratie bleek voor mij dus duidelijk te werken! Op dit moment ben ik van plan om in de zomermaanden met een vriendin via WorkAway naar Indonesië te gaan om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op een taalschool. Daarna wil ik waarschijnlijk beginnen aan de master Mediastudies aan de Universiteit van Antwerpen. We gaan het allemaal zien…

 

 

Oja, vergeten jullie niet mee te doen aan de winactie? Je maakt nog t/m vandaag kans op 2x gratis een dag naar de sauna als je onder de winactie even een reactie achterlaat!

 2 comments


  (March 5, 2017)

  Waaah! Haha ik was deze post aan het lezen en werd er super enthousiast van en dacht bij alles ‘JA’. En toen noemde je mij ineens! Naast Zoë ook nog! Ik voel me mega vereerd <3
  Voor mij is het heel interessant om over je ervaringen met een tussenjaar te lezen, omdat ik er volgend jaar zelf een ga doen. En ik vind t best spannend! Wat jammer dat het jou niet lukt om een relevant baantje te vinden, ik wil zelf tegen die tijd ook op zoek naar zoiets, of een stage. Duimen dus! En die reis naar Zuid-Amerika, die komt nog wel! Fijn dat je wel nu hele gave plannen hebt voor de zomer, volgens mij wordt dat ook weer een ervaring om niet te vergeten. Oh en je plannen voor je master in Antwerpen, hoe tof! Echt fijn om te lezen dat je inspiratie weer door de woorden heen straalt 🙂 Dat inspireert mij dus ook weer! X


  Marieke

  (March 5, 2017)

  Zo leuk deze enthousiaste reactie! 🙂 🙂 Zoals je eerste zin omschrijft lees ik ook jouw stukjes haha 😀 Leuk dat je ook een tussenjaar gaat doen! Ik hoop echt dat het jou beter lukt om werk of een stage te vinden, misschien had ik gewoon steeds pech. Sowieso nog een tip, zorg ervoor dat er wat op je spaarrekening staat aan het begin van je tussenjaar! Als ik het opnieuw zou doen zou ik sowieso tijdens mijn studie wat bijgeleend hebben om een buffer te hebben. Weet niet of dat op je van toepassing is haha maar gratis tips kunnen nooit kwaad dacht ik! Heel veel succes nog met je scripties 🙂 x


Return to Top ▲Return to Top ▲