Fanilla.nl
2/4/17 | Posted in Inspiratie

nepal vlaggetjes

Foto van Laura

 

In Nederland wordt in het algemeen van je verwacht dat je vijf dagen per week, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, zo hard mogelijk werkt. Dat je netjes je studie afmaakt zonder al teveel gedoe en zonder van het gebaande pad af te wijken. Dat je kindjes krijgt, een huis en een auto. Ik moet bekennen dat ik dit, al van jongs af aan, niet zo goed voor mijzelf kan voorstellen. Ik heb altijd al min of meer het gevoel gehad dat ik vrij wil zijn, dat ik wil kunnen zwerven en dromen zoveel als ik wil en dat ik écht gelukkig wil zijn met wat ik doe.

 

Begin dit jaar wees ik daarom een typische 9-5 baan af bij Bol.com. Ik werd zó gestresst van het idee dat ik elke dag hetzelfde zou moeten doen, op dezelfde plek, met dezelfde mensen. Alleen al het idee dat ik mijn (creatieve) vrijheid zou moeten inleveren en dat ik altijd voor een ander zou werken, zorgde ervoor dat ik het Spaans benauwd kreeg. Ook al heb ik nu allemaal verschillende, minder goed betaalde baantjes, ik heb geen spijt van mijn keuze. Ik heb nu de vrijheid om dingen uit te proberen en om te ontdekken wat ik zelf wil. Steeds meer merk ik dat ik misschien als freelancer moet gaan werken. De masteropleiding die ik heb gekozen, Mediastudies in Antwerpen, past daar wel bij. (Jaa ik ga emigreren! Haha).

 

Nu vind ik dat een heel eng idee: zelf voor je inkomsten zorgen, en voor alles wat daarbij komt kijken. Je eigen tijd indelen, je eigen projecten bepalen. Toch lijkt de vrijheid om te doen wat mij gelukkig maakt het me allemaal waard. Nu zijn er tegenwoordig natuurlijk veel freelancers, en veel mensen die doen wat ik ook zou willen doen (schrijven, verhalen maken, iets bijdragen aan de wereld). Vandaag vertel ik over een aantal vrouwen die hun (vergelijkbare) dromen hebben gevolgd, en me daardoor inspireren.

 

 

What about her – de reisverhalen van Laura

 

“Ik vertel verhalen over de wereld recht uit mijn hart – en dat is mijn niche. Ik wil simpelweg inspireren om hetzelfde te doen: ontdekken. Op welke manier dan ook. Vang jouw eigen dromen. De wereld is gemaakt voor dromers.”

 

vrouwen die hun dromen volgen

 

Dit zijn de woorden van mijn favoriete reisblogger Laura, die met haar verhalen altijd iets in mij raakt. Haar woorden zijn bijzonder, en de beelden erbij maken haar verhalen af. Zo schrijft ze dit bijvoorbeeld in één van haar brieven aan Nepal:

 

“En opeens stond ik daar. Het gekke is dat ik me niet kan heugen hoe ik opeens, zonder na te denken, toch met backpack en liefde en al vertrok. Blijkbaar was het tijd. En ik stond er. In Nepal. Op de ramp die het vliegveld van Kathmandu heet. Chaotisch. Lawaaierig. Kalm. Stoffig. Warm. En zo bleef je. Mijn onbereikbare liefde werd bereikbaar en ik wilde hem wegduwen en vastgrijpen, om en om, tegelijk. Ik stapte in één van je taxi’s en liet me naar je hart brengen.”

 

 

 

En later, na de aardbeving:

 

“Hopelijk vind mijn eerste brief je alsnog, ooit, in de chaos. Hopelijk volgt deze ook. Hopelijk haal je er liefde uit en blijf je wie je bent. Ik hoop dat jij en je mensen snel kracht vinden om het leven weer op te pakken. Ondanks dat alles niets meer is, en niets nu alles kan betekenen.”

 

Haar verhalen gaan niet alleen over verre bestemmingen. Ze schrijft net zo mooi over bijvoorbeeld Texel of de Veluwe. Vaak reist ze met haar vriend, die filmmaker is. Net als Laura is het maken van verhalen iets wat ik heel graag doe en ik hoop er net als zij ooit m’n werk van te mogen maken.

 

 

Floortje Dessing en Maggie Doyne

 

 

Nu we het toch over Nepal hebben (goh, valt het op dat ik daar heen wil?), wil ik het verhaal van de Amerikaanse Maggie Doyne ook graag noemen. Misschien heb je de aflevering van Floortje gezien over het weeshuis dat Maggie oprichtte in de bergen van Nepal. Ik heb de aflevering al een paar keer gezien, steeds met tranen in m’n ogen. Ik vind Maggie een heldin. Nog meer na het zien van dit filmpje, waarin zij uitlegt over haar reis naar Nepal en haar beslissing om er te blijven en als twintiger voor tientallen kinderen te zorgen. Ik vind haar zo fascinerend: zij is echt één en al goedheid.

 

En zo zijn er meer verhalen van mensen die Floortje bezoekt die me aan het denken zetten. Er zijn zoveel verschillende manieren te bedenken waarop je je leven kunt invullen. En dat is precies waarom ik graag op reis ben: ik wil leren van andere denkbeelden en andere mensen en culturen. Om vervolgens mijn eigen leven zo te leiden als ík dat wil, en niet zoals de maatschappij dat van me verwacht. Deze gedachte dank ik onder andere aan Floortje en ook daarom staat zij in dit rijtje. Ik keek laatst nog eens de collegetour van haar terug en dacht bij alles wat ze zei alleen maar: ja!

 

koken met restjes boek kopen

 

All Day Every Daisy – over reizen en restjes

 

“Ik vind het belangrijker dat ik gelukkig ben, dan dat ik leef volgens het boekje.”

 

Aldus Daisy Scholte, ook wel bekend als ‘kliekjeskoningin’. Daisy is reisjournalist en auteur van twee kookboeken over hoe je heerlijk kunt koken met restjes. Een voorbeeldje: pannenkoeken van oud brood. Het thema duurzaamheid is me de laatste tijd steeds meer gaan interesseren en daar heeft zij aan bijgedragen.

 

pannekoeken oud brood

 

De quote die hierboven staat zegt eigenlijk alles: ook zij kiest ervoor om te doen wat háár blij maakt. En dat is dus het maken van smakelijke reisverhalen en inspirerende recepten – onee… andersom. Ook geeft ze een workshop reisbloggen die ik graag zou willen volgen.

 

 

Vriendinnen

Nummer 5 op deze lijst van inspirerende vrouwen is eigenlijk een groep, namelijk m’n vriendinnen! De één verhuist naar Zweden, de ander gaat skiles geven in Oostenrijk, en weer anderen zetten een eigen bedrijf op. Zo begon Anouk onlangs haar eigen webshop met sieraden: Nan&Nouk (leuk!) en heeft Rachelle d’r eigen communicatiebedrijf opgezet, Chelle Media. Ik heb allemaal powervrouwen om me heen, haha!

 

 

Conclusie: het is misschien eng om het een beetje anders te doen, maar als ik naar deze vrouwen kijk weet ik zeker dat het goed moet komen. Ik heb trouwens deze week mijn tickets naar Indonesië geboekt (voor juni & juli), dus met die reisverhalen moet het goed komen, zou je zeggen! Ik wil nog even benadrukken dat ik alleen voor mezelf spreek en niet wil zeggen dat bijvoorbeeld een  9-5 baan stom is, maar dat ik simpelweg niet denk dat het voor mij is weggelegd. Iedereen heeft z’n eigen ding en dat is juist zo leuk! Hoe staat jullie hierin en wat zijn jullie toekomstdromen?

 

 

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Laura en Daisy10 comments


  (April 2, 2017)

  hey hou eens op jij… Je zorgt dat ik terug wil naar Nepal (ga je mee?), maar bovenal dat ik weg wil uit Nederland. Volgens mij gilt dat tussenjaar weer naar me. Wat een prachtige vrouwen allemaal, allemaal ook echt inspiratiebronnen voor mij. Volgens mij delen wij op dit moment echt een gevoel, een gevoel van opgeslotenheid, besluiteloosheid maar ook juist levendigheid 🙂 Oke laatste sentimentele dingetje dan; ik ben blij dat ik je heb ontmoet! Nahw, oke nu stop ik haha  (April 5, 2017)

  Haha jaaa ik ga mee!! En ja ik denk ook dat we een beetje in hetzelfde schuitje zitten… gelukkig kunnen we er samen over filosoferen met koffietjes 🙂 En jaa ik vind het ook leuk dat ik je ken!!


  Yonta

  (April 4, 2017)

  Weer zo mooi en inspirerend om te lezen Mariek! <3  (April 5, 2017)

  Wat tof allemaal! Het is zo belangrijk dat je lekker je eigen dromen na gaat! Gaaf dat je naar Antwerpen gaat 🙂 Ik probeer ook zoveel mogelijk te doen waar ik aan toe ben en waar ik zin in heb, ben ook een beetje zoekende in wat dat dan precies is. Ik zou graag de creatieve kant in willen gaan qua werk maar op dit moment is het erg belangrijk dat ik mijn vaste baan in de gehandicaptenzorg aan houdt voor een vast inkomen. Maar ooit ga ik doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan 🙂 (wat ik nu al kan bereiken met mijn blog!)  (April 5, 2017)

  Herkenbaar wat je zegt, ik zou het liefst ook alleen maar de hele dag een beetje lopen schrijven, maar dan zou ik ‘s avonds geen eten hebben haha. Ik hoop dat je iets vindt waar je elke dag helemaal happy van wordt! (En ik ook.. haha) 😀  (April 5, 2017)

  Oh, wat vond ik dit mooi om te lezen! 🙂 Ik heb precies hetzelfde gevoel als jij, ik wil geen ‘typisch’ leven, maar juist dat vrije, dromerige, creatieve vind ik geweldig!  (April 5, 2017)

  Ahh leuk om te horen 🙂 En jaa herkenbaar haha!  (April 5, 2017)

  Hee, wat een ontzettend lieve woorden! <3 Dankjewel voor dit. En mooi hoe je in het leven staat, en wat een super fijn vooruitzicht dat je naar Indonesië gaat reizen. Keep following them dreams! 🙂 Oh zo fijn. Ik ga binnenkort terug naar Nepal, ik kan niet wachten!  (April 6, 2017)

  Wat een bijzondere vriendinnen heb jij! Ik vind dat het allermooist, als mensen no matter what, gewoon doen wat ze het aller liefst willen.
  Mooie post heb je geschreven! Liefs, Florentine  (April 9, 2017)

  Wow wat een inspirerende post! Ik kan me erg vinden in jouw denkwijze 🙂


Return to Top ▲Return to Top ▲