Fanilla.nl
19/3/17 | Posted in Hotspots

‘Sorry dat ik even op me liet wachten met de cappuccino’s’ verontschuldigt de barista zich.
‘Ik was aan het oefenen met m’n latte-art…’

 

Ik ben met collega en naamgenoot Marieke bij Syr en we kijken elkaar lachend aan. Als mede-barista’s snappen we heel goed dat het hierdoor wat langer duurt voordat de koffie er is, maar dan krijg je wel een speciale – met een hartje. We hebben afgesproken bij restaurant Syr omdat het ons een bijzondere plek leek.

 

Syr is namelijk niet zomaar een restaurantje. De slogan luidt:

 

 ‘Food that tastes good and does good’ – Syrische gerechten met een Europese twist

 

In dit restaurant werken Nederlanders en Syrische (ex-)vluchtelingen samen aan fantastische Syrische gerechten en een hechtere band tussen de culturen. Misschien ken je restaurant Gys in Utrecht? Syr is het zusje! In beide restaurants worden zowel vegetarische als vleesgerechten gemaakt en het speciale aan Syr is dus dat alle gerechten hun oorsprong vinden in Syrië.

 

Dat alles maakte ons heel nieuwsgierig en daarom besloten Marieke en Marieke er eens een koffietje te gaan drinken. Dat liep uit de hand: voor we het wisten hadden we doperwtenfalafel besteld. Daarover straks meer.

 

Eerst even over de inrichting – die is is strak. Wit, met okergeel en gouden details. Er staan mooie bloemen en overal hangen lampen met gouden vogels, wat ik wel mooi en poëtisch vond. Op de wc voelt het alsof je in het Midden-Oosten bent beland. En had je trouwens gezien dat de buitenkant van Syr roze is geverfd? Roze! I love it.

 

Hier zie je ‘m: de cappuccino mét hartje! Hij smaakte goed en het kokoskoekje eigenlijk nog beter.

 

 

En toen kwam… de doperwtenfalafel! We besloten namelijk te blijven lunchen en dat was een goed idee: dit smaakte echt super. De falafel was omwikkeld met Libanees brood, een soort wrap, en geserveerd met een yoghurtsausje met granaatappelpitjes. Fancy hé? En dat alles, dus met koffie, voor minder dan tien euro.

 

De winst die Syr in dit eerste jaar maakt gaat naar een stichting voor Vluchteling-studenten (UAF) en wordt gebruikt om Syr nog beter te maken. Buiten het feit dat ik het een super goed initiatief vind, was het eten dus ook echt lekker. Ik vind het een aanrader!

 

 

Je vindt Syr aan een zijstraatje van de Oudegracht: Lange Nieuwstraat 71. Je kunt er elke dag van 17.00 tot 22.00 dineren en van donderdag t/m zondag kun je er tussen 11.30 en 16.00 ook lunchen. 

 

 1 comment

    Eva

    (March 21, 2017)

    Hee wat grappig hier was ik laatst ook! Super lekker eten inderdaad! Ik was er ‘s avonds dat is ook een aanrader.


Return to Top ▲Return to Top ▲