Fanilla.nl
22/5/17 | Posted in Hotspots

zweeds leren utrecht

In het centrum van Utrecht vind je een bruin café dat anders is dan alle andere bruine café’s. Van buiten lijkt dat misschien niet zo, maar loop er maar eens binnen op een woensdagavond en je zult begrijpen wat ik bedoel. Dan staat er in dit café namelijk op elke tafel een vlaggetje. Je ziet er bijvoorbeeld de vlag van Japan, van Duitsland, van Spanje of van Zweden. Terwijl je om je heen kijkt, hoor je al minstens drie talen.

 

‘Hi, which language would you like to speak?’, begroet de gastheer je.

 

Welkom in het Language Café van Utrecht!

 

utrecht - language cafe

 

In café Marktzicht aan de Breedstraat in Utrecht wordt elke week op woensdagavond het Language Café georganiseerd. Je kunt er dan terecht om zelf nieuwe talen te leren, of om bijvoorbeeld Nederlands te leren aan anderen. Ik ben hier inmiddels vaste gast en ik vertel jullie graag waarom.

 

talencafé utrecht

Happy selfie met collega Renée – een avondje Spaans praten!

 

In het Language Café komen mensen van over de hele wereld. Eén ding hebben alle gasten gemeen: ze willen graag een nieuwe taal leren. Of je de taal al bijna volledig beheerst of pas net bent begonnen, maakt niks uit. De sfeer in het café is namelijk heel los; je kunt aan elk tafeltje aanschuiven om je taalskills eens op de proef te stellen.

 

Voordat ik naar Spanje vertrok heb ik in dit café voor het eerst Spaans durven spreken. De eerste keren moest ik echt moed verzamelen en dronk ik eerst veilig een wijntje (of twee) aan de bar, maar na een tijdje was ik over de drempel heen. Dat heeft me zoveel geholpen in Spanje! In het language café kwam ik vorig jaar bijvoorbeeld al mensen tegen uit Granada, die me een aantal tips gaven over de stad. Ook nu ik terug ben uit Spanje vind ik het heerlijk om af en toe weer even Spaans te praten. Zo raakte ik laatst in gesprek met een koppel uit Colombia  – super interessant om over alle cultuurverschillen te leren!

 

language cafe utrecht

Foto gemaakt door m’n zusje, die laatst mee kwam om Duits te spreken


In het café komen ook veel mensen die juist Nederlands willen leren, dus als je net als ik eerst een beetje bang bent om in een vreemde taal te spreken, kun je ook beginnen aan de tafel met de Nederlandse vlag. Zelf raakte ik daar onder andere in gesprek met een vluchteling die in acht maanden tijd vloeiend Nederlands had geleerd, of met een Portugees die beter Nederlands sprak dan ik Portugees (ik zei één zin en de Portugees in kwestie keek me zeer niet-begrijpend aan…. werk aan de winkel dus) (Jup ik leer nu Portugees)

 

Ik heb inmiddels al heel wat avondjes gespendeerd in dit café en kan het dan ook aan iedere taal & cultuurliefhebber aanraden. Je leert hier zoveel meer dan alleen nieuwe woordjes!

 

Zijn jullie op dit moment een taal aan het leren?1 comment


    (May 22, 2017)

    Ah wat leuk! Dit wist ik helemaal niet! Ik ben op uitwisseling geweest in Griekenland en mis de taal wel een beetje, dus ik denk dat ik er binnenkort ook maar eens heen ga! Was daar ook een vlaggetje van? Haha


Return to Top ▲Return to Top ▲