Fanilla.nl
7/8/16 | Posted in Hotspots

deti granada

Het afgelopen halfjaar in Granada liep mijn hobby, ‘koffie-en-eettentjes-ontdekken’, een beetje uit de hand. Het gevolg daarvan was een heel mooi leven waarin ik elke week andere tentjes uitprobeerde… en zo uiteindelijk een lijstje topfavorieten kon opstellen. Ik neem jullie graag mee op pad langs al mijn favorieten. Vandaag dus: eten en drinken.

 

– Koffie en ontbijt

 

D’etí coffee and cake – Calle Postigo de Zárate, 11


Bij D’etí heb ik nog nooit géén Duitsers of Fransen gehoord en voelde ik me dus helemaal op m’n plek als internationale student. De eigenaar is een enthousiaste Engelsman die uitwisseling van taal- en cultuur een handje wil helpen. Zo organiseert hij elke maand taaluitwisselingen en kun je er boeken in een vreemde taal meenemen – als je er eentje voor terug legt.

Maar, het belangrijkste, je kunt hier de lekkerste koffie van Granada drinken. Koffie is een beetje… een ding, namelijk (lees: vaak verschrikkelijk vies), dus als je de slappe cafés con leches zat bent weet je waar je heen moet. Vergeet geen koekje met witte chocola en cranberry’s bij je koffie te nemen.

 

baraka granada

Baraka – Calle San Jerónimo 24 

Oh Baraka… ik durfde op een gegeven moment eigenlijk niet meer te zeggen waar ik ging ontbijten als er bezoek kwam, het was namelijk altijd hier. Griekse yoghurt met fruit, crêpes waarvan je de vulling zelf mag bepalen, broodjes zalm en roomkaas voor €1,50 en koffie voor €1,20. Moet ik nog meer zeggen?

 

4 gatos granada


Café 4 gatos – Placeta Cruz Verde 6

Ik vertelde jullie al vaker over dit café, dus ik zal het kort houden. Uitzicht op het Alhambra. Hippiemuziek. Hippiesfeer. Lekkere broodjes, nog betere taartjes. Genoeg?

 

Panadería Granier – Calle Buensuceso 18

Haal je liever je ontbijt op, om het vervolgens op het mooiste pleintje van Granada op te eten? Haal dan een broodje (of chocomuffin) bij Granier en loop dan door naar Plaza Trinidad. Zet jezelf neer op één van de bankjes en… meer heb je niet nodig.

 

casa mol


 Tapas –

Mocht je het nog niet weten, Granada is die stad waar je een gratis tapa bij je drankje krijgt. Soms is dit een bakje met nootjes of olijven, maar als je naar de goede plekken gaat, mag je zelf je tapa kiezen. Ik vertel heel graag waar je heen moet als je in Granada bent!

 

Casa Mol – Calle Duende 11

In een afgelegen straatje, maar toch in het centrum van de stad, vind je het allerfijnste restaurantje: Casa Mol <3. Hier ben ik váák geweest om een wijntje te drinken en één van m’n favoriete tapas te eten. Mijn aanraders: het spinazieschoteltje met mozzarella en gerookte zalm en…

 

casa mol granada

…dit auberginetorentje dat je op de foto ziet. Dat + een fijn uitzicht maken je avond wel (:

 

7 gatos granada

Siete Gatos – Calle Duende 11

Eerder waren het vier katten (4 gatos), nu zeven… wat hebben die Granadianen toch met katten? Ikzelf ben er nog niet achter, maar katten en goed eten gaan blijkbaar samen. Bij Siete Gatos kun je je tapa niet kiezen, maar je krijgt eigenlijk altijd iets goeds. Wil je iets meer eten, dan is vooral de zalmrol een aanrader (eentje met z’n tweeën is genoeg). Nog een tip: probeer eens het Sacromonte biertje uit.

 

d'platos granada

D’platos – Calle Acera del Darro 92 en Calle Obispo Hurtado 19

Zie hier, dé camembert. Toen we ontdekten dat je bij D’platos als tapa een stukje krokante camembert met jam kon bestellen, hebben we geloof ik nooit meer een andere tapa gekozen. Voor een wijntje betaal je hier net iets meer dan normaal (€2,80 tegenover €2,20, waar hebben we het over…), maar de camembert maakt het absoluut goed! (Als je daar niet van houdt… ze hebben natuurlijk ook andere tapas)

 

realejo granada

Realejo

Dit is geen restaurant, maar een hele wijk die barst van de leuke restaurantjes. Bovenstaande foto is gemaakt in een straatje genaamd Calle del Rosario, waar je komt als je vanaf het gemeentehuis door Calle Navas loopt (dat is een hele toeristische straat waar je vooral niet wilt eten).

Twee aanraders: El Aviso en La Pajuana. Vooral die laatste heeft bijzondere tapas. Ook leuk: het plein Campo del Príncipe, het Engels-Spaanse restaurant Casa Lopez en de chicken fingers van Cantina Mejicana (ga je op donderdag? dan drink je er twee Margarita’s voor de prijs van één…).

 

Casa Lopez: Cuesta de los Vergeles 1
Cantina Mejicana: Cuesta del Realejo 1.

 

bodegas castaneda

Typisch Spaans


Als je in Spanje bent, wil je natuurlijk ook naar een bar waar de oude Spaanse mannetjes een wijntje aan de bar drinken en waar de ham aan het plafond hangt, klaar om gesneden te worden. Mee eens? Ga dan naar Bodegas Castañeda (het restaurantje van bovenstaande foto’s) of naar Los Diamantes, een bekend en populair visrestaurant.


Bodegas Castañeda: Calle de Almireceros 1-3

Los Diamantes: Plaza Nueva, 13 en Calle del Rosario 12 (is kleiner en leuker)

 

Noord-Afrikaans

Heb je het gehad met alle jamón en ben je in voor iets nieuws? Probeer dan eens het Noord-Afrikaanse Om-Kalsum (vernoemd naar een beroemde zangeres in de Arabische wereld). Hier eet je bijvoorbeeld tajine, köfta of, jawel, de beste falafel van Granada (naar mijn mening dan…). Ook leuk: het restaurant Babel, dat bekend staat om z’n mix van culturen, die je ook terug ziet in het eten. Bij beide mag je je eigen tapa kiezen.


Om-Kalsum: Calle Jardines 17
Babel: Calle Elvira 41 (als het nog bestaat, ik kon ‘m laatst niet vinden… Spanje…)

 

Veel honger?

Spanjaarden zijn gewend om veel te lunchen en ‘s avonds alleen nog wat tapas te eten. Als je dat niet gewend bent, kan het zijn dat je ‘s avonds niet genoeg hebt aan de relatief kleine porties. Maar niet getreurd, begeef je in dat geval gewoon richting Calle Pedro Antonio en Plaza Einstein. Daar zitten een aantal bars waar je voor 3 euro een halve liter drinken krijgt en 2 borden tapas. Wel is het vaak zo dat de grotere tapas van minder goede kwaliteit zijn. Bij Platos Rotos aan plaza Einstein is de prijs-kwaliteit verhouding goed.

 

Chique gaan

Als je zin hebt om fancy te eten, ga dan naar Mirador de Morayma. Hier heb je, als je een goed tafeltje kiest, uitzicht over de ondergaande zon en het Alhambra, terwijl je geniet van goed eten. Adres: Calle Pianista García Carrillo 2. 

 

sangria granada


– Drankjes –


Sangría en tinto de verano

Spanje en sangría gaan natuurlijk samen, daar kun je niet onderuit. Waar je wél onderuit kunt is tinto de verano, de versimpelde versie van sangría. Versimpeld wil zeggen dat het alleen bestaat uit rode wijn en fanta of sprite. Zelf hou ik het op sangría (of liever gewoon rode wijn). De beste sangría die ik dronk was bij La Milagrosa Irreverente – letterlijk vertaald: de wonderbaarlijke oneerbiedige. Zeer mysterieus.

 

Wijn

Voor een goede wijn hoef je eigenlijk niet ver te zoeken. Wil je echt veel keuze hebben? Ga dan eens langs Casa de los Vinos (‘het wijnhuis’), een schattig klein cafeetje met héél veel wijn en weinig toeristen. Adres: Calle Monjas del Carmen 2.

 

rosario varela granada

 

Cocktails

Mijn favoriete bars met cocktails: Bar San Matías 30 (twee mojito’s voor €6) en Bar Rosario Varela, een nieuwe bar met een bijzondere inrichting (denk: alle stijlen door elkaar heen). Beide bars zijn heel modern; dat is het leuke aan Granada. Het ene moment ben je in een Spaanse bar met ham aan de muur en schreeuwende Spaanse mannetjes, het andere moment ben je in zo’n megamoderne bar. Je verveelt je nooit.

 

Bar San Matías 30: Calle Alhamar 30
Bar Rosario Varela: Calle Varela 10

 


Bohemia jazz café – Plaza de los Lobos 11

Deze bar is een beleving op zich. Zet één voet binnen en je begeeft je in een andere wereld: de wereld van toen, van jazz en van oude platen. Ga er vanuit dat je sowieso tien minuten aan het rondlopen bent om alles eens te bekijken. Hier kun je koffie drinken (waar je een schaaltje met snoepjes bij krijgt, heel lief) en ijscoupes eten.

 

Foto: Juliaorige

 

Theehuizen – in het Albaizín

In de Arabische wijk van de stad heb je ontelbaar veel theehuizen, waar je zoete thee kunt drinken en zoete koekjes kunt eten (en voor wie wil, waterpijp kunt roken). Als je Calle Elvira vindt en vanaf daar de wijk inloopt, heb je er minstens vijftien waar je uit kunt kiezen. Tip: vanaf Abaco Té heb je ook nog uitzicht over de stad. Adres: Calle Álamo del Marqués 5.

 

ijssalon granada

IJsje bij Via Lattea

Ik zal toegeven: ik heb vele ijsjes verslonden in die zes maanden. En eigenlijk ben ik bijna nooit ergens anders geweest dan bij Via Lattea op plaza Trinidad. Een ‘klein’ ijsje kost €1,50 en je hebt keuze uit veel (te veel) goeie smaken. Plus, het ijsje kun je opeten op één van de bankjes op het plein… mijn favoriet is Happy Hippo! (een mixje hazelnoot en witte chocola)

 

churros granada

Churros
Tot slot kunnen de churros natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Churros zijn eigenlijk niets anders dan gefrituurde deegstengels die je dipt in een chocoladesausje. Het beste kun je ze eten op Plaza Bib-Rambla, zeggen ze.

 

Zo, als je naar Granada gaat weet je nu in ieder geval waar je moet eten. Dan heb je een goed gevulde maag voor alles wat je kunt ondernemen… waarin ik in een volgende post meer over zal vertellen!

 0 comments

Return to Top ▲Return to Top ▲