Fanilla.nl
14/1/16 | Posted in Food, Hotspots

 

We struinden in de stromende regen door Amsterdam.

Samen probeerden we droog te blijven onder één kapotte paraplu, vriendin SR en ik.

‘Marieke, kom op. Wat gaan we nou in hemelsnaam doen?’ vroeg SR.

Ze was jarig geweest en ik had verteld dat we iets heel vreemds gingen doen.

‘Iets waarbij we elkaar niet kunnen zien, maar wel kunnen horen’, had ik gezegd.

Had ze niks aan natuurlijk.

 

Vijf minuten later zaten we in een ruimte vol stelletjes en verse muntthees. Telefoons moesten in de kluis en fietslampjes ook, want die konden knipperen. Ik was net aan het vertellen wat we gingen doen toen er een jongen de ruimte binnen kwam lopen. ‘Goedemiddag meiden!’ groette hij ons vrolijk. Meer dan het feit dat we van het vrouwelijke geslacht waren kon hij waarschijnlijk niet waarnemen: de jongen was heel slechtziend.

 

Hij begon te vertellen: ‘We lopen straks samen een ruimte binnen waar je niets kunt zien. Het zal zó donker zijn dat je ogen er niet aan zullen wennen. Ik zal jullie begeleiden naar een tafeltje.’

 

We waren beland bij Ctaste: een restaurant in Amsterdam waar je eten op een totaal andere manier beleeft dan normaal. Je ziet er namelijk geen steek en wordt er bediend door blinden en slechtzienden.

 

ctaste

bron foto

Dus wij achter die jongen aan. Met de handen op elkaars schouders liepen we in polonaise; hij, SR en ik. Onderweg struikelde ik drie keer, stootte ik m’n teen meerdere malen aan iets wat op een stoelpoot leek en schrok ik me kapot door plotselinge stemmen van rechts. En toen, opeens, was daar ons tafeltje. De jongen zei dat we naast elkaar moesten gaan zitten: zit je tegenover elkaar, dan prik je de ander namelijk sneller met een vork (of erger, een mes).

 

Na een minuut of tien kwam (vermoedelijk) dezelfde jongen terug met een pan gesmolten chocola en een bord vol dipdingetjes. ‘Veel plezier’ riep hij nog voordat hij weer verdween in de donkere ruimte. We besloten met onze handen te voelen wat er op het bord voor ons lag. Met een vork was te riskant; wisten wij veel wat er op dat bord lag. Het bleek nog een hele klus om dat wat stukjes aardbij, ananas en stroopwafel leken te zijn eerst in de chocola en vervolgens in onze mond te stoppen. Er lag zelfs iets wat op een volledig ijsje leek, moet je je voorstellen. Extra uitdaging.

 

Na een tijdje raakten we getraind en besloten we elkaar iets te voeren. ‘Ik heb nog een stukje aardbei voor je!’ zei SR gniffelend. Hee, mooi, daar was ik net naar op zoek. ‘Kom maar door’, zei ik. Een seconde later duwde ze een vies muizensnoepje tegen m’n wang. Toen we even later toch ook behendig raakten in het voeren, werden we een beetje baldadig. Hoewel we konden horen dat er meer mensen in de zaal waren, kon toch niemand ons zien. Op onderstaande foto doen we een striptease:

 

chocofondue

 

Na wat één uur leek, maar drie uur bleek, besloten we uiteindelijk dat het mooi was geweest. De tijd gaat blijkbaar snel in het donker…. Als je weg wilde moest je de naam van die jongen roepen en dan bracht hij je terug. Verblind door het licht strompelden we naar buiten, met een groot respect voor de blinde bediening.

 

Wij deden een chocoladefondue in het donker, maar bij Ctaste kun je ook terecht voor bijvoorbeeld een bierproeverij of zelfs een volledig diner. Spanning gegarandeerd. Mocht je toevallig binnenkort op blind date gaan…4 comments


  (January 14, 2016)

  Wow, dat lijkt me een heel bijzondere ervaring!  (January 16, 2016)

  Haha, dit is zó leuk geschreven! Vraag me wel af hoe je er na afloop uit zag haha, chocola everywhere? Lijkt me een hele toffe ervaring, zo’n leuk cadeau ook!


  Marieke

  (January 16, 2016)

  Hahaha dat wil je echt niet weten! De chocola zat zelfs lekker onder onze nagels (y) Maar jaa het is echt een aanrader!  (January 17, 2016)

  Wát een coole ervaring en je hebt het ook zo leuk beschreven dat ik me echt precies kan voorstellen hoe het was. Ik vraag me inderdaad wel een beetje af of jullie er nog een beetje representatief uit zagen haha 😉


Return to Top ▲Return to Top ▲