Fanilla.nl
26/3/17 | Posted in Erasmus Granada, Hotspots, Reizen

granada guide

Ik merk het aan de kleine straatjes, de geheime uitzichtpunten. De cafeetjes en de eindeloze hoeveelheid tapasbars. Aan het Spaanse geroezemoes en de gemoedelijke sfeer; Granada is een bijzondere stad. Voor mij is het de perfecte plek om te verdwalen en eindeloos veel inspiratie op te doen. Eerder schreef ik al over de beste plekken om te eten en te drinken in deze waanzinnige stad. Nu we een weekje terug zijn geweest, vind ik het tijd om een nieuwe Granada Guide te delen met tips over wat je kunt doen als je je buikje vol hebt gegeten. Hou je vast, want het zijn er veel!

 

 

W   a   t         k   u   n         j   e         z   i   e   n   ?

 

1.   A L H A M B R A

granada guide blog

alhambra gratis bezoeken

Als je naar Granada gaat, kun je natuurlijk niet anders dan een bezoek brengen aan het Alhambra. Dit is een Middeleeuws Moors paleis dat omringd is door de prachtigste tuinen. Het is niet voor niets dé trekpleister van de stad. Zelf ben ik er twee keer geweest en beide keren heb ik m’n ogen uitgekeken. Je waant je er voor even in een sprookjeswereld waarin je van de ene prachtig versierde muur naar de andere loopt en af en toe even een pauze  kunt nemen tussen de bloemen of bij een fonteintje.

 

generalife tuinen

Tip: boek je tickets ruim op tijd van tevoren op internet, want het komt vaak voor dat er voor de eerstvolgende twee maanden (!) al geen tickets meer zijn, vooral in de zomer. Als je alleen een ticket koopt, dus zonder gids, kost het je zo’n €15. Ben je te laat voor een ticket, dan zijn er ook bepaalde delen die je gratis kunt bezoeken. Een voorbeeld daarvan is de arena, die je op de eerste foto onder ‘Alhambra’ ziet. Vanaf daar kun je ook genieten van een mooi uitzicht over de stad.

 

 

2.   C A R M E N   D E   L O S   M Á R T I R E S

carmen de los martires

Als je het Alhambra vanaf een afstandje bekijkt, zul je zien dat dit voormalige paleis en fort omgeven is door een heleboel groen. De wandeling er naartoe is dan ook echt de moeite waard. Daar, verstopt in het bos, ligt één van mijn favoriete plekken van de stad. Het is een carmen, een typisch Granadiaans huis met immense tuin. Hier in Carmen de los Mártires kun je rondlopen tussen de pauwen, een torentje op het water opklimmen en genieten van zulke uitzichten:

 

carmen de los martires view

In deze tuin heb ik Martijn ontmoet, dus voor mij is het sowieso een bijzondere plek waar ik graag naar terug kom. Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad moet je hier zijn, want de toeristen hebben deze plek nog niet echt ontdekt.

 

3.   E L   A L B A I C Í N

snow granada

El Albaicín is de naam van mijn favoriete wijk in de stad. Je zult hem ongetwijfeld tegenkomen in alle boekjes die over Granada geschreven zijn. Deze wijk ligt tegen de berg en wordt gekenmerkt door de honderden kleine witte huisjes die er staan. Het zijn vooral de straatjes in deze wijk waar ik graag in verdwaal, omdat er elke keer weer iets nieuws te ontdekken is. Een prachtig versierde deur, een onverwacht uitzichtpunt of een leuk klein koffietentje… het zou zomaar eens kunnen dat je je hart hier kwijtraakt.

 

albaicin wallets

Aan het begin van deze wijk zitten trouwens een heleboel Marokkaanse winkeltjes die bijvoorbeeld dit soort portemonneetjes verkopen. Ook zitten er veel Marokkaanse theehuizen en winkeltjes met allerlei zoetigheden. Overal in de stad zie je nog de sporen die de Moren hier ooit achterlieten. De stad is dan ook een mengelmoes van culturen. Gesluierde vrouwen lopen tussen de schaars geklede Spaanse studentes. Hippies met honden (probeer er maar eens eentje zonder hond te vinden), die vrolijk snuffelen aan de benen van rijke zakenmensen. Die afwisseling maakt het straatbeeld leuk om naar te kijken.

 

albaicin bikes

Maar… ook zonder de mensen is de straat leuk om naar te kijken!

 

4.   I N D R U K W E K K E N D E   M I R A D O R E S 

alhambra view

Ik had het net al even over de uitzichtpunten. Dit is ook één van de dingen waar de stad om bekend staat: met name rond de zonsondergang verzamelt iedereen zich om vanaf de berg over de stad uit te kijken. De bekendste miradores zijn Mirador San Nicolas (foto) en Mirador San Miguel Alto. Je moet er even voor klimmen (vooral voor die laatste), maar het uitzicht is het waard. Wil je de drukte ontlopen, maak dan een wandeling door het Albaicín en je komt ongetwijfeld een plek tegen waar je stil van het uitzicht kan genieten.

 

alhambra secret mirador

Deze foto heb ik precies tussen de twee miradores in gemaakt. Links zie je het Alhambra. De beauty!

 

 

5.   P A S E O   D E   L O S   T R I S T E S

Ooit werden gevangenen aan de ketting over deze weg naar de gevangenis vervoerd, vandaar de naam ‘de weg/reis van de triesten’. Nu is het vooral een heel mooi pad om eens te nemen als je bijvoorbeeld van zo’n uitkijkpunt weer richting de stad loopt. Je loopt langs een kabbelend beekje onder het Alhambra en komt veel tapastentjes en winkeltjes tegen. Tip: pas op voor de taxi’s, het maakt ze niet per se veel uit of ze je raken of niet geloof ik…

 

6.   D E   K A T H E D R A A L

Deze kan natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje: de kathedraal! Het is een indrukwekkend groot gebouw in het centrum van de stad. Als je meer tijd hebt, is ook het Monasterio de Cartuja een bezoek waard.

 

 

7.   D E   P L E I N E N

plaza trinidad birds

Zie hier mijn favoriete plein in de stad, Plaza Trinidad. Op dit plein zit ook die ijszaak waar ik het vorige keer over had. Ik durf echt niet te vertellen hoe veel ijsjes ik hier heb gegeten… maar laat ik het erop houden dat ik op elk bankje op het plein al minstens eentje heb verslonden.

 

palm tree granada

Plaza de la Romanilla is ook een fijn plein, vooral vanwege de palmbomen. Dit plein is wel toeristischer en drukker.

 

8. R E A L E J O

Oke, het Albaicín wint mijn favoriete-wijk-wedstrijd, maar Realejo staat op 2. Deze wijk staat vooral bekend om de vele fijne en onontdekte tapastentjes en de mooie street art die je overal tegenkomt. Er is één kunstenaar, die wij steevast ‘onze vriend’ noemden, die verspreid over deze wijk tientallen of misschien wel honderden kunstwerken heeft gemaakt. Mocht je het leuk vinden, in deze kaart staan er een heleboel aangeduid.

 

9. P L A Z A   D E   T O R O S

Dit is de stierenvechtarena van Granada, die nu nog één keer per jaar echt daarvoor wordt gebruikt. De rest van het jaar houden ze er soms rommelmarkten en kun je er terecht in één van de vele tapastentjes. Niet mijn meest favoriete plek, maar het is wel de moeite waard om ‘m even te bekijken! Tip: laat je niet afleiden als er op internet staat dat er rommelmarkt is op zondag. Er is nooit rommelmarkt. Tenminste, niet die keren dat ik er voor kwam haha.

 

 

 

W   a   t          k   u   n          j   e          d   o   e   n   ?

 

1. N A A R   M E R C A D O   S A N   A G U S T Í N

mercado san agostin fruit

granada fresh fish

Dit is een overdekte markt waar ik graag ‘s ochtends heen ging om vers fruit of kaas te halen. Het is er allemaal zo goedkoop! Avocado’s, bijvoorbeeld, kosten er zo’n €0,30 per stuk. Ook voor vlees en vis kun je hier terecht. De beesten hangen wel op een nare manier in de vitrage soms, dus wees voorbereid.

 

2.   N A A R   E E N   F L A M E N C O –  S H O W

Als je in Zuid-Spanje bent weet je natuurlijk dat je niet onder Flamenco uitkomt! Op veel plekken in de stad worden kleinschalige shows in grotten gegeven. Zelf ben ik een paar keer naar de show in Le Chien Andaluz geweest en ik vond het indrukwekkend… zoveel passie! Haha. Wil je geen geld uitgeven aan een show, ga dan eens naar Plaza Nueva. In de lente en zomer worden daar vaak gratis korte shows gegeven.

 

3.   N A A R   E E N   A R A B I S C H   B A D H U I S

san miguel bano granada

Tipje van mij: ga naar een Arabisch badhuis! Ik ben drie keer in bovenstaand huis geweest en kwam elke keer compleet ontspannen terug. Binnen heb je verschillende warme en koude baden, staat er Marokkaanse thee voor je klaar en kun je een massage krijgen. Er zijn meerdere badhuizen in de stad, maar deze is niet zo toeristisch en vaak zijn er maximaal 4 andere mensen binnen.

 

 

4.   E E N   W A N D E L I N G   M A K E N   D O O R   S A C R O M O N T E

Sacromonte is een wijk die tegen de heuvels ligt. Hier hebben zich een heleboel Spaanse zigeuners gevestigd en een groot deel van hen woont in grotten (ja echt!). We zijn hier een keer terecht gekomen op een feestje van een aantal Afrikanen die in één van de grotten wonen. We liepen er langs en ze vroegen of we mee wilden eten (super lekker Afrikaans eten) en dansen. Echt fantastisch! Het is niet de meest veilige wijk, dus ik zou er niet ‘s avonds heen gaan. Toch kan ik je een bezoekje aan deze wijk zeker aanraden. Hier worden ook veel flamencoshows gegeven!

 

5.   G R A T I S   N A A R   C O N C E R T E N

In één van de hostels in de stad, Lemon Rock, worden elke week gratis concertjes gegeven beneden in de bar. Heel leuk om zo nieuwe muzikanten te ontdekken! Het hostel is sowieso een aanrader, mocht je naar Granada gaan en nog op zoek zijn naar een slaapplek.

 

 

W   i   l          j   e           s   h   o   p   p   e   n   ?

vintage granada

In de grote winkelstraat (Calle Recógidas) vind je alle grote ketens. Het leuke is dat ze toch net een andere collectie hebben hier in Spanje, vooral van printjes zijn ze groot fan. Voor leuke tweedehands kleding en spullen moet je rondom de Faculteit Rechten in het centrum zijn. Ook in de zijstraatjes van de grote winkelstraat vind je veel leuke boetiekjes.

 

 

l   e   u   k   e          u   i   t   s   t   a   p   j   e   s

 

 

1.   A L P U C H A R R A S

Idyllische witte huisjes en prachtig uitzicht op de bergen, zo zou ik de Alpucharras omschrijven. Dit is een gebied met kleine dorpjes, verstopt in de bergen van de Sierra Nevada. Leuk om een dagje naartoe te gaan en de zelfgemaakte kaas, ham, honing, chocola en andere etenswaren te proeven.

2.   S A N T A   F E

In Santa Fe (de Spaanse versie) zijn natuurlijke warmwaterbronnen waarin je na een lange dag even kunt ontspannen. De bronnen en kleine watervalletjes zijn volledig natuurlijk en écht warm. Op de weg er naartoe lag bij ons helaas veel afval, ik hoop dat ze daar wat aan hebben gedaan…

3.   M O N A C H I L

In Monachil kun je een hele mooie wandeling maken door een natuurgebied in de bergen. Er hangen hangbruggen en soms moet je flink klimmen, dus ik zou het afraden om dit in hartje zomer te gaan doen. Maart, april en mei zijn perfect!

 

monachil hike

 

4.   N A A R   H E T   S T R A N D

Granada ligt niet aan de zee, maar binnen twee uur ben je met de bus al bij Salobreña, waar een heel mooi strand is. Ook Nerja is een aanrader. Naar beide plaatsjes gaat een rechtstreekse bus. Wij gingen vaak in het weekend een dagje naar Salobreña, heerlijk!

 

5.   B U N G E E J U M P E N

Ben je op zoek naar avontuur, dan moet je in Lanjarón zijn. Daar kun je, jawel, met een touwtje aan je benen van een brug springen! Elke zondag staan ze hier klaar om je een mega adrenaline-kick te geven… ik waag me er zelf niet aan, maar hé, tipje voor de malle henkies die dit willen!

 

granada alhambra

 

H   a   n   d   i   g          o   m          t   e          w   e   t   e   n

 

1. Granadianen leven graag ‘s avonds. Overdag zie je niet veel mensen op straat, maar ‘s avonds komt de boel tot leven. ‘s Middags wordt er stevig geluncht en siësta gehouden, van een uurtje of 2 tot ongeveer 4-5 uur. ‘s Avonds na 8 uur gaan de Spanjaarden de straat weer op om een wijntje te drinken en tapas te eten.

 

2. Betaal geen geld voor tapas. In Granada is het traditie om een gratis tapa bij elk drankje te krijgen. Vragen ze geld voor zo’n tapa, dan weet je dat je snel weg moet gaan uit deze toeristische tent 🙂
3. Als je over straat loopt, ga dan niet teveel aan de kant voor mensen. De Spanjaarden doen dit ook niet en voor je het weet ben jij degene die zich overal tussendoor moet kronkelen. Gewoon een ferme blik opzetten en recht vooruit gaan, dan komt het goed!

 

4. Wil je een rode wijn bestellen, en vraagt de barman ‘Tinto de verano’?, zeg dan ‘No, vino tinto!’. Anders krijg je een mengeling van sprite en wijn.

 

5. Granada ligt niet aan zee en er is dus ook geen écht verse vis. Laat je niet verleiden door het idee dat je paella moet eten, want die is er dus niet zo goed. Daarvoor moet je in Valencia zijn, schijnt…

 

 

Wauw, het is een heel boekwerk geworden… Ik hoop dat ik jullie met deze Granada guide heb kunnen overtuigen van de magie van deze stad, en mocht dat nog niet zo zijn, dan moet je er maar eens heen om ‘m te ervaren! Ga je op vakantie naar Granada en heb je een vraag, dan mag je die natuurlijk altijd stellen in de comments. 



8 comments


  (March 26, 2017)

  Jeetje wat is het een prachtige stad Marieke! Ik snap wel dat het je hart heeft gestolen, al helemaal met de leuke Martijn die je hier hebt ontmoet hahah 😉


  Marieke

  (March 28, 2017)

  Hihi 🙂 🙂 🙂



  (March 26, 2017)

  Ojee nog meer om op mijn lijstje te zetten, wat een mooie stad! (: Handige tips ook.



  (March 27, 2017)

  Ooh! Wat ziet het er gaaf uit allemaal! Een Arabisch Badhuis klinkt fijn, zeker als er maar 4 andere mensen per keer in zijn! Extra ontspannend lijkt me!


  Marieke

  (March 28, 2017)

  Jaa serieus ik ben al die keren echt volledig zen uit het badhuis gekomen! Een keer waren we zelfs de enige in het hele badhuis haha 🙂 (even doen alsof je een heel badhuis bezit kan geen kwaad toch?)



  (March 28, 2017)

  Fijne guide! En wat veel tips, love it <3. Granada lijkt me echt een hele leuke stad. Heerlijk rustig en gemoedelijk. Perfect voor een vakantie!



  (April 1, 2017)

  Ik was twee jaar geleden in hetzelfde gebied op vakantie, helaas hebben we toen Granada overgeslagen. Als ik zo jouw verhalen hoor en foto’s zie weet ik zeker dat dat me volgende keer niet gaat gebeuren haha! x



  (April 2, 2017)

  Granada is zo mooi!!! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt <3
  Liefs, Florentine


Return to Top ▲Return to Top ▲