Fanilla.nl
30/5/14 | Posted in Column

gekkigheid

Ik heb een woord geleerd. Of beter gezegd: ik heb het herontdekt, door Willy. Sindsdien is het mijn favoriete woord en soms doop ik het spontaan even om tot mijn levensmotto. Zoals begin deze maand, toen ik bij wildvreemde mensen in de auto stapte om diezelfde avond nog pizza’s te eten onder de Eiffeltoren. Of toen ik besloot dit stukje te schrijven.

Allemaal gekkigheid

Ik heb het over het ‘authentieke’ woord gekkigheid. Als je Lucky TV niet kent, begint het nu ongemakkelijk te worden. Maar dan moet je je schamen en meteen even de filmpjes opzoeken.

Gekkigheid kun je op verschillende manieren opvatten. Eigenlijk kun je het in elke situatie wel nonchalant in het gesprek gooien. ‘De bouwvakkers hebben de volledige keuken eruit gesloopt en nu is het huis één stofhoop’. Gekkigheid. ‘Weet je wat je moet proberen? Een tosti met appelstroop, kaas en banaan’. Gekkigheid, allemaal gekkigheid.

Als je dit mooie woord zo’n dertig keer achter elkaar uitspreekt, klinkt het nergens meer naar. Dus ik zal stoppen met voorbeelden. Of vooruit, nog eentje dan: ik wil jullie namelijk wat vertellen over de liftwedstrijd waar ik begin deze maand aan meedeed met twee jaarclubgenootjes. Als er iets gekkigheid is, is dat het wel! Dat vond m’n moeder ook, maar laat ik daar niet op ingaan…

Hier dachten we nog dat liften officieel niet mocht, dus doken we heel onsubtiel weg voor de politie…

Liften naar Parijs: gekkigheid

Vrijdagochtend om half tien stonden we met z’n drieën (Tessel, Nina en ik) al een klein beetje wanhopig te worden bij een stoplicht. Waarom we hadden bedacht om ons liftavontuur bij een stoplicht te beginnen wisten we niet meer, want niemand wil en kan in de tijd dat de stoplichten op rood staan, bedenken of het meenemen van lifters een goed idee is. Of nou ja, bijna niemand. Want een hele lieve mevrouw liet ons uiteindelijk instappen. Het eerste wat ze zei, of eigenlijk giechelde, was dat ze nooit lifters meenam en het super spannend vond. Ze bleek politieagente te zijn. En lief.

Daarna volgden nog veel meer lieve mensen. Mensen die op weg waren naar hun werk, naar hun vakantiebestemming of naar huis. Mensen die ons stuk voor stuk dingen leerden. We leerden dat iets in de richting van kak viezevoet ‘hoe heet je’ betekent in het Russisch, we leerden over fossiele diertjes in Turkije, over slim ondernemen… en we leerden bovendien dat het hebben van een conversatie in het Frans niet ons sterkste punt is. Maar we leerden vooral dat mensen zo goed en leuk zijn! Onze laatste lift heeft ons zelfs een volledige rondleiding gegeven door Parijs, met alle highlights en een pauze bij de Eiffeltoren om foto’s te maken. In zo’n 9 uur waren we in Parijs en waren we een hele toffe ervaring rijker.

Links: de lieve politieagente. Rechts een sfeerbeeld van het struinen door Parijs.

 

Conclusie

Soms moet je gewoon gekkige dingen doen. Dingen die, als je er teveel bij nadenkt, helemaal niet logisch zijn om te doen. Dus dachten we vooral niet teveel na toen we ons inschreven voor het liftweekend. Want als je teveel nadenkt, denk je alles dood en doe je nooit iets onverwacht leuks. Dit is een ode aan de gekkigheid. Ik denk dat ik straks even de keuken in duik voor een tosti… en je weet wat ik er op doe.

 14 comments


  (May 30, 2014)

  Stoer dat jullie dat aandurfden! Ik ben dus zo iemand die teveel nadenkt en daardoor niet zo snel spontaan op de trein naar Verweggistan zal stappen. Terwijl ik denk dat ik het, naast ontzettend spannend, ook best tof zou vinden. Vooral door de ontmoetingen, dat lijkt me nog wel het leukste van allemaal.


  Tessel

  (May 30, 2014)

  hihi mariekje ik vind dit echt een perfecte beschrijving van zowel het woord gekkigheid als ons weekend! super leuk om zo terug te lezen 🙂


  Nina

  (May 30, 2014)

  Haha Mariek, het was inderdaad gekkigheid! Wat een tof tripje was dat!  (May 30, 2014)

  Wat onwijs leuk! Ik zou het niet eens durven, haha.


  itske

  (May 30, 2014)

  leuk stukje marieke!!  (May 31, 2014)

  Hihi, wat leuk dat die politieagente eigenlijk nooit lifters meenam, maar tóch een uitzondering maakte voor jullie. Ik hoop dat je nog veel meer ‘gekkigheid’ meemaakt 😉 X  (May 31, 2014)

  haha door willy! Je schrijft zo leuk, echt tof om te lezen!
  liefs, Tessa  (May 31, 2014)

  Veel te leuk artikel, ik krijg helemaal zin om zelf bij random mensen in de auto te stappen. Nog nooit gedaan, maar het klinkt heel tof 😀 Ik ga ervoor pleiten bij m’n studie dat we volgend jaar ook zoiets gaan organiseren (Y)  (May 31, 2014)

  Wat een supergek verhaal:)
  Echt een heel leuk plan, en leuk geschreven ook!
  Liefs,x


  Lisanne

  (May 31, 2014)

  Hahaha, wat een leuk artikel! Het stopwoordje van m’n moeder is ook gekkigheid, dus misschien moet ik haar dit artikel even laten lezen!  (June 1, 2014)

  Cooool, en ik vind gekkigheid helemaal bij jou passen, want je bent wel een beetje gek. Wel leuk gek! En ik heb je al veel te lang niet gezien…  (June 1, 2014)

  Superleuk Marieke! Ik word helemaal vrolijk van je artikel.  (June 2, 2014)

  Super leuk! Gekkigheid is zo’n leuk woord! 😀  (June 5, 2014)

  Oooh wat een gekkigheid, hahah!
  En wat gedurft en gaaf dag jullie dit deden en dat het uiteindelijk gelukt is!
  Aaaaah dit lijkt me tof!


Return to Top ▲Return to Top ▲