Fanilla.nl
14/12/17 | Posted in Column, Persoonlijk

in belgie wonen

Zo vaak zou ik een handleiding willen hebben. Eentje waarin staat wat er in hemelsnaam in al die Belgische hoofden omgaat. Dat had me zo geholpen tijdens de eerste maanden als Nederlander in Antwerpen!

Bij gebrek aan beter ben ik maar begonnen aan mijn eigen handleiding en die deel ik natuurlijk graag met jullie. Vandaag geef ik je, om te beginnen, vijf verschillen tussen Nederlanders en Belgen. Volgende keer vertel ik je welke lessen ik daaruit heb geleerd. Op die manier hoop ik je een beeld te geven van hoe het écht is om te verhuizen naar frietjesland.

Bron foto

Vergis je niet, een Belg lijkt absoluut niet op een Nederlander. Afgezien van overeenkomstig taalgebruik heb ik tot nu toe weinig gelijkenissen kunnen vinden. Verschillen daarentegen… daar raak ik niet over uitgepraat. Ik geef je vijf verschillen in de vorm van vijf tips, voor als je als Nederlander naar België komt. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als ‘De Belg’ of ‘De Nederlander’, maar deze verschillen geven wel een algemeen beeld.

 

1. Geef iedereen maar gewoon een kusje

Als je in Nederland iemand ontmoet, geef je diegene meestal een hand en je naam. In België geef je eigenlijk iedereen die je ontmoet, of dit nu voor het eerst is of niet, een kus op de wang. Zo kwam het dat ik laatst op een familiefeest veertig vreemde mensen een kusje op de wang moest geven… Soms zeg je je naam als je iemand ontmoet, maar soms ook niet. Dan geef je gewoon een kusje en ga je weer verder met wat je aan het doen was. Wanneer je nu precies wel en niet je naam moet zeggen, is voor mij nog altijd een mysterie. Amai. Dit alles heeft al aardig wat ongemakkelijke situaties opgeleverd.

 

2. Pas op met personal space

In België hebben ze een totaal andere interpretatie van ‘personal space’. Persoonlijke ruimte is hier heilig. Iemand die je niet goed kent, kun je daarom beter niet bestoken met nieuwsgierige vragen, daarmee schrik je mensen af (oeps). In de openbare ruimte zijn Belgen bovendien veel minder ‘aanwezig’ dan Nederlanders: ze praten zachtjes en bemoeien zich vooral niet teveel met anderen. In Nederland zijn we het heel anders gewend. Zomaar roepen dat iemand z’n tas open staat, bijvoorbeeld, vinden wij best normaal, terwijl ik dat hier niet zo snel zie gebeuren.

Deze nadruk op persoonlijke ruimte zie je trouwens ook letterlijk terug in de manier waarop Belgen hun huis bouwen: bij de meeste Belgen kun je niet zomaar binnenkijken in de woonkamer, omdat het huis aan de kant van de straat zoveel mogelijk is afgeschermd. Zie ook punt 3.

Foto: Hannes Coudenys via Tumult

3. Pas ook op voor Ugly Belgian Houses

In Nederland lijken alle woonwijken regelrecht uit een kopieermachine te komen, terwijl je in België helemaal zelf mag weten waar en hoe je je huis bouwt. Daar komen, laten we zeggen, niet altijd de meest schitterende creaties uit voort. Er is zelfs een boek over geschreven, genaamd Ugly Belgian Houses. Daar is ook een Facebookpagina en Instagram van. Als je zin hebt om te lachen verwijs ik je graag even door naar een van deze pagina’s.

Foto: Future Street. De titel is ‘Ne Vettige Smos’, haha.

 

4. Geef je over aan de smos

In Nederland beleg je je boterham met een plak kaas, in België met kaas én hesp (ham) én wortel, verse tomaat, zongedroogde tomaat, komkommer, ei, preischeuten, olijven, mayonaise, enzovoort. Dat heet een smos (of: smoske) en dat is gewoon heel normaal om te eten. Deze naam is trouwens afgeleid van het Vlaamse woord voor morsen: smossen! Een boterham met kaas is vindt men hier maar karig (net als den Ollanders zelf, vrees ik). Het Bourgondische Belgische levensstijltje vind ik stiekem eigenlijk wel erg gezellig.

 

5. Wees voorbereid op de kofferhorde

De meeste Nederlandse studenten willen zo snel mogelijk onafhankelijk zijn, terwijl het in België best normaal is om als 25-jarige nog elk weekend naar de papa en mama te gaan. Om daar de vriezer te plunderen en de was te laten doen. Dat lees je goed, te láten doen. Vervolgens keert men op zondag in grote groepen, nee, hordes, terug naar kot. Met koffertjes vol bakjes eten van mama. Afgelopen vrijdag had ik het genoegen om een trein te delen met ongeveer tweehonderd studenten en dito koffertjes. Je kunt wel raden waar mijn plek was: tegen het raam gedrukt, happend naar adem. Dit klinkt nu wel heel spottend (is het ook een mini beetje), maar ik kom in deel 2 nog terug op het positieve aan deze koffertjescultuur.

Dit is slechts een kleine selectie van alles wat me is opgevallen hier in België. Omdat ik een Belgische boyfriend heb, en het daar toch alweer een tijdje mee volhoud, dacht ik dat ik prima voorbereid was op het Belgische leven. Niet dus. Ik ben echt nog steeds aan het wennen, zelfs nog meer dan in Spanje! Ik heb inmiddels al wél een paar lessen geleerd, maar die leg ik volgende keer uit, want anders wordt dit stukje echt te lang. De eerste lessen zijn:

 

Les 1: heb geduld, nee maar echt, heb engelengeduld

Les 2: afhankelijk zijn is niet per se slecht

 

Al na een paar maanden in België merk ik trouwens dat ik beetje aan het veranderen ben. Ik ben bijvoorbeeld wat voorzichtiger geworden in mijn uitspraken en heb me ongemerkt al heel wat Vlaamse vocabulaire eigen gemaakt.

 

Laatst kwam ik scheldend terug uit Brussel omdat het openbaar vervoer niet functioneerde en de chauffeurs geen Nederlands spraken. In Martijn z’n ogen zag ik dat hij trots op me was, ik begin volgens hem een echte (Neder)belg te worden. Als dat maar goed komt.9 comments


  (December 14, 2017)

  Wat een struggle zeg haha. Al die veranderingen en dat zo dicht bij huis.. Gelukkig kun je er ook het positieve van inzien, laten we eerlijk zijn het klinkt ook best heel grappig zo nu en dan haha  (December 14, 2017)

  Super leuk artikel om te lezen! Het is inderdaad een beetje appels met peren vergelijken, maar uiteindelijk zijn het allebei fruitstukken. 😉


  Ann

  (December 15, 2017)

  Nu, dat Is liefde meegeven al die bakjes want een Belgische student kookt niet graag. Er zijn daar natuurlijk enkele uitzonderingen op zoals jou boyfriend en de granola valt toch in de smaak niet 😉


  Marieke

  (December 15, 2017)

  Ann! Geen negatief woord over jouw zorgen en fantastische granola he! Sommige dingen in dit stukje zijn misschien wat extra aangezet en hadden wat subtieler verwoord kunnen worden 🙂 Volgende keer komt er trouwens een lovend stukje over de Belgische mama’s!  (December 16, 2017)

  Dat kusje is niet overal in België zo.
  Op sommige plaatsen doen we dat niet… hier in Limburg bijvoorbeeld niet.
  En op sommige plaatsen zijn het drie kusjes.
  😉


  Marieke

  (December 16, 2017)

  Ah, echt? Ik begin steeds meer in verwarring te raken haha… want tot nu toe gaf iedereen mij in Limburg ook 1 kusje! Maar waarschijnlijk verschilt het dan ook een beetje per familie dan 🙂 of per dorp/stad?  (December 17, 2017)

  Handig om te weten al deze tips. We willen onze buren natuurlijk niet beledigen.  (December 21, 2017)

  Wat grappig dat er toch nog zoveel verschillen zijn met Nederland! Had ik eigenlijk niet gedacht. En hilarisch dat je iedereen wel een kus dient te geven, maar dat óók personal space heel belangrijk is, haha!


  Marieke

  (December 24, 2017)

  Jaa grappig hè? Ik vind het allemaal nog maar een beetje ingewikkeld haha 🙂 🙂


Return to Top ▲Return to Top ▲