Fanilla.nl
11/12/17 | Posted in Food

Ik hou van koken, maar de grootte van mijn keuken is te vergelijken met drie vliegtuigstoelen van Wizz Air. Wie bekend is met deze maatschappij, weet waarschijnlijk dat je met één verkeerde beweging de neus van je buurvrouw per ongeluk kunt verbouwen.

 

Zo gaat dat ook ongeveer in mijn keukentje. Alles past altijd nét, maar als ik iets te enthousiast ben, kan het gebeuren dat ik opeens een kop koffie over mezelf heen gooi. (Of dit donderdag is gebeurd, laat ik in het midden). Of gebeurt het dat er een glas kapot springt omdat ‘ie al een uur boven op de hete combi-magnetron stond (ahum). Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen, is dat het soms echt bijzonder fijn is als je voor een gerecht maar één pan nodig hebt.

En dat is meteen het eerste positieve punt aan het Noord-Afrikaanse gerecht Shakshuka. Dit gerecht, met een awesome naam, vindt zijn oorsprong in Libië of Tunesië – waarschijnlijk hebben ze ruzie omdat ze allebei dibs willen. Het leuke aan Shakshuka is dat het niet uitmaakt of je het als ontbijt, lunch of avondeten (of alle drie) eet. Deze eieren in pittige tomatensaus zijn wat mij betreft perfect comfortfood voor elk moment van de dag. Je kunt allerlei kanten op qua kruiden en toevoegingen, maar zelf hou ik het graag simpel. Zo maak ik het ‘t liefst!

 

WAT HEB JE NODIG? (VOOR 2 PERSONEN)

400 gram in stukjes gesneden verse tomaten (uit blik kan ook, maar is minder lekker)

Een klein blikje tomatenpuree

3-4 eieren

1 gele paprika

1 rode ui

1/2 rood pepertje

1 teentje knoflook

Een takje rozemarijn

1 tl komijnzaad, chilipoeder & paprikapoeder

Een paar blaadjes basilicum of koriander (ik ben meer fan van basilicum)

Maizena

Een theelepeltje suiker

 

HOE MAAK HET?

1. Snij de ui in stukjes en fruit hem samen met de knoflook voor een paar minuten in een diepe pan

2. Snij ondertussen de tomaten in blokjes, de paprika in dunne reepjes en de peper in ministukjes

3. Doe de paprika en peper ook in de pan en bak het even mee, knip ondertussen de rozemarijn in stukjes

4. Voeg nu ook de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de rozemarijn toe

5. Gooi er daarna lekker veel komijnzaad, paprikapoeder en chilipoeder door, India-stijl

6. Is je saus nog een beetje dun? Voeg dan wat maizena toe om een dikkere structuur te krijgen

7. Is je saus dik genoeg? Proef hem dan even en bepaal of je dat theelepeltje suiker erbij wil

8. Zet het vuur laag en maak voor elk ei een gaatje. Breek de eieren voorzichtig boven de gaatjes, zodat je eigeel heel blijft

9. Laat de eieren 5-10 minuten garen in de saus (afhankelijk van hoe zacht je wil dat het eigeel is)

10. Scheur of snij de basilicum in stukjes en verdeel het boven de pan. Klaar!

 

Ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als ik! Wil je meer gerechten zien uit verre oorden? Hou dan de Voer van Ver pagina in de gaten.



0 comments

Return to Top ▲Return to Top ▲