Fanilla.nl
30/11/17 | Posted in Food

chinese foeyonghai

Joepie, het is tijd om een van mijn nieuwe rubrieken met jullie te delen! Nu ik weer wat vaker schrijf, stroomt mijn hoofd af en toe over van de ideeën en daar word ik bijzonder blij van. Het ene na het andere dubieuze plan wandelt mijn gedachtes binnen en af en toe zit er iets bij waarvan ik denk: dat kan ik wel eens proberen! Waarom niet?

 

Voer van ver

En zo ontstond onder andere het idee voor een rubriek genaamd ‘Voer van Ver’. Hiervoor wil ik de komende tijd recepten uitproberen uit verre oorden en de recepten met delen met jullie. China, Noord-Afrika en India hebben al in mijn pan geprutteld en het lijkt me tijd om het eerste recept, uit China, online te gooien.

Als ik naar de Chinees ga, wat niet vaak gebeurt, is er één gerecht dat ik sowieso wil eten: Foeyonghai! Oftewel: een Chinese roer-omelet in zoetzure tomatensaus. Het bleek helemaal niet moeilijk om dit zelf te maken. En echt… ik heb nog twee uur nadat m’n bord leeg was, lopen nagenieten. Hierbij het recept.

foe jong hai recept

 


 

WAT HEB JE NODIG? (VOOR 4 PERSONEN)

 

Voor de saus:

1 kleine ui

1 teentje knoflook

400 gram tomatenblokjes (1 blikje)

300 ml ketchup

30 ml water

50 ml azijn

2 eetlepels suiker

Twee eetlepels ketjap

Een beetje maizena

 

Voor de omelet:

8 eieren

Een handje champignons

Een kwart blikje bampoespruiten

1 rode of gele paprika

1/2 prei

Twee handjes geraspte wortel

Een grote eetlepel geraspte gember

 

HOE MAAK JE DE SAUS?

1. Snij de ui in stukjes en fruit ‘m samen met de knoflook

2. Doe de tomatenblokjes, de ketchup en het water erbij en laat het geheel een tijdje koken

3. Voeg daarna ook suiker, ketjap en azijn toe aan de saus

4. Als je saus te dun is, voeg dan een beetje maizena toe

5. Laat je saus nog een beetje pruttelen terwijl je de omelet maakt

 

HOE MAAK JE DE OMELET?

1. Snijd de champignons, paprika, prei en bamboespruiten in vrij grove stukken/slierten

2. Doe twee eetlepels olie in een pan en bak hier kort even de gemberstukjes in

3. Voeg dan de groentes toe (inclusief de wortelrasp) en bak tot het allemaal bijna gaar is

4. Kluts de eieren en voeg ze toe aan het groentemengsel

5. Bak dit alles, terwijl je er doorheen roert, tot ook de eieren bijna gaar zijn

6. Verdeel de tomatensaus over kommetjes en schep het roerei erdoor. Klaar!

 


 

foe yong hai zelf maken

Officieel heet dit gerecht trouwens foeyong, want ‘hai’ betekent garnalen, en die worden er soms ook bij gedaan. Mocht je nu denken dat ‘foeyong’ ei betekent, dan moet ik je helaas teleurstellen: dit woord heeft niks met eieren (of tomatensaus) te maken. Volgens Wikipedia is foeyong dialect voor de hibiscus bloem, omdat het eindresultaat daar op zou moeten kijken. Dat roept bij mij hele grote vraagtekens op, maar ik wilde je deze informatie niet onthouden.

 

Dus, als je comfortfood nodig hebt zou ik zeggen: ga ervoor! Wat eten jullie het liefst bij de Chinees? En, mochten jullie nog recepten uit verre oorden voor mij hebben, kom maar door!



0 comments

Return to Top ▲Return to Top ▲