Fanilla.nl
9/4/17 | Posted in Food

zelfgemaakte vegaburgers

 

Ik heb een nieuwe hobby: vegaburgers maken! Ik vind het sowieso leuk om in de keuken te staan, en al helemaal als ik eerst van alles mag pureren (oftewel: een smerige brei mag creëren), om er vervolgens mooie ronde burgers van te bakken. Er zijn eindeloos veel variaties denkbaar en eigenlijk kun je in zelfgemaakte vegaburgers alles stoppen wat je lekker vindt. In het kader van de (Belgische, oeps) Dagen Zonder Vlees, een top initiatief dat nog tot 15 april loopt, leek het me leuk om eens wat burgers uit te proberen.

 

Om te beginnen heb ik twee creaties van anderen nagemaakt. Eentje met linzen als basis en eentje met kikkererwten. De receptjes, aangepast naar mijn smaak, deel ik vandaag met jullie. Voor de originele recepten kun je op de linkjes klikken.

 

 

VEGABURGER MET LINZEN EN MOZZARELLA


 

WAT HEB JE NODIG?

300 gram zwarte linzen uit blik

10 champignons

1 rode ui

1 teen knoflook

1 el sojasaus

1 tl tabasco

2 eieren

1 bol mozzarella

100 gram broodkruimels

olijfolie om in te bakken

zout en peper

broodjes

 

HOE MAAK JE HET?

1. Giet de linzen af en doe ze in een grote kom

2. Snij de champignons, ui en knoflook in kleine stukjes en voeg alles toe bij de linzen

3. Pureer dit alles met een staafmixer tot het een glad geheel is geworden

4. Voeg de eieren, sojasaus, tabasco en wat zout en peper toe en mix dit goed door elkaar

5. Voeg tot slot ook de broodkruimels toe (deze kun je kopen of je kunt boterhammen even roosteren en dan verkruimelen, dat deed ik haha)

6. Snij de mozzarella in stukjes. Kneed met je handen kleine burgers van het deeg en vouw in elke bol een stuk mozzarella (zodat de kaas in het midden van de burger zit). Mocht het deeg nog te dun zijn om burgers van te maken, dan kun je wat extra broodkruimels of eventueel wat havermout toevoegen.

7. Bak de burgers in de pan tot ze een bruin korstje krijgen

8. Garneer je broodje en burger met tomaat, veldsla, de rest van de mozzarella en pesto <3

 


 

vegaburger wortel

 

VEGABURGER MET KIKKERERWTEN EN WORTEL


 

WAT HEB JE NODIG?

250 gram kikkererwten uit blik (zelf geweekt kan ook natuurlijk)

1 grote wortel

1 rode ui

1 teentje knoflook

1 ei

5 eetlepels meel (naar keuze)

1 tl paprikapoeder

2 tl tikka curry kruiden

(in het origineel wordt komijn gebruikt, kan natuurlijk ook, wat je wil)

olijfolie om in te bakken

zout en peper

broodjes

 

HOE MAAK JE HET?

1. Giet de kikkererwten af en doe ze in een ruime kom

2. Rasp de wortel en snij de ui en knoflook in kleine stukjes en doe alles in de kom

3. Pureer dit alles met een staafmixer tot het een glad geheel is geworden

 4. Voeg het ei, het meel en de kruiden toe en pureer nog eens

5. Kneed met je handen burgers van het deeg. Is het geheel nog niet stevig genoeg, voeg er dan wat extra meel aan toe.

6. Bak de burgers bruin in de pan

7. Garneer je broodje en burger met rucola, tomaatjes, kaas en (vega)spekjes

 


 

 

 

DE BURGERBAZIN

 

bietenburgers maken

 

Tot slot kan ik geen post over vegaburgers schrijven zonder één specifiek iemand te noemen. Ze is de koningin der burgers, de burgerbazin… het is Maura van Yellow Lemon Tree, één van m’n favoriete foodbloggers. Mocht je nog inspiratie zoeken, Maura is een project begonnen genaamd ‘The Epic Burger Project‘. Ik raad je echt aan om eens te kijken naar haar fantastische recepten met mooie foto’s! Zelf zou ik graag eens bovenstaande bietenburger met halloumi, avocado en basilicum uitproberen….

 

En, lijkt het jullie wat? Mochten jullie de burgers uitproberen, eet smakelijk alvast 🙂 En als je nog een geniale tip hebt voor de volgende burger, kom maar door.



4 comments


    (April 11, 2017)

    Omnomnomnom wat een heerlijke receptjes 🙂



    (April 11, 2017)

    Wow wat ziet dat er lekker uit! De vegaburger met linzen en mozzarella lijkt me erg lekker! ★



    (April 14, 2017)

    Ahh ik wil echt eens zelf een vega burger maken! Deze zien er zo lekker uit!



    (April 22, 2017)

    Dit ziet er zo lekker uit, ik ga het zeker even proberen!


Return to Top ▲Return to Top ▲